Csak 18 ezren laknak ebben az államban, ahol még senki sem fertőződött meg, és már oltanak is

2021. január 5. – 10:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 241 sziget alkotja Palaut, a Csendes-óceánon fekvő Karolina-szigetek legnyugatibb szigetcsoportján elhelyezkedő kb. 18 ezer fős államot, ami az egyike lehet azon kevés helyeknek a világon, melyeket egyáltalán nem érint a koronavírus-járvány. Palauban, ahol az aligha váratlan palaui mellett az angol a másik hivatalos nyelv, a WHO adatai szerint eddig egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak, az első oltóanyagokat, összesen 2800 dózist, pedig már szombaton megkapták. A Moderna vakcináival már másnap elkezdték oltani a lakosokat – jelentette be a palaui egészségügyi minisztérium a Twitteren. Az adagokat 28 nap különbséggel adják be a palauiaknak, elsőként az egészségügyi dolgozók, a kulcsfontosságú tisztviselők és a veszélyeztetett csoportok kapják meg az oltóanyagot.

2020 januárjában, amikor a vírus terjedni kezdett Ázsia-szerte és Csendes-óceáni térségben, Palau az elsők között döntött a határellenőrzés szigorításáról, majd márciusig teljesen le is zárták a határaikat, és már április előtt elkezdték a palauiak koronavírus-tesztelését. Ezek voltak azok a kulcsfontosságú lépések a palaui ENSZ nagykövet szerint, amikkel távol tudták tartani a vírust az államtól.

A független Palau oltóanyagot az Egyesült Államok készletéből kap. A CNN cikke szerint a mindössze 458 négyzetkilométernyi területen fekvő Palau hatodakkora, mint az Egyesült Államok legkisebb állama, Rhode Island, így lehetséges, hogy ez lehet az első nemzet, amit teljesen beoltanak koronavírus ellen.

„Szerencsések vagyunk, hogy hozzáférünk a vakcinákhoz az OWS-en (Operation Warp Speed megállapodáson) keresztül, a kis méretünk miatt pedig könnyebben tudunk végezni az oltással. Senkinek sem kötelező az oltás, de a célunk az, hogy a lakosság 80 százaléka megkapja a vakcinát. Reméljük, hogy így elérhetjük a nyájimmunitást a vakcináció révén”

– közölte a palaui egészségügyi minisztérium veszélyhelyzeti vezetője, Ritter Udui.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!