Az oltóanyag fejlesztője szerint az újabb variánsok ellen is hatásos a kínai Sinopharm vakcinája

2021. január 5. – 15:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus újabb variánsaival szemben is hatásos a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó Kínában nemrégiben engedélyezett vakcinája – legalábbis ezt közölte az oltóanyag fejlesztője a CCTV kínai állami televízióban kedden. Az MTI híre szerint Jang Hsziao-ming, a Sinopharm leányvállalataként működő China National Biotec Group elnöke a CCTV-nek elmondta: a koronavírus új mutációja nem tette hatástalanná a vakcinát.

A gyártó a múlt héten jelentette be, hogy a klinikai tesztek eredményének időközi elemzése szerint az inaktivált vírust tartalmazó szer 79 százalékos hatásossággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzéssel szemben. A kínai gyógyszerészeti felügyelet a bejelentést követően december 30-án kiadta az oltóanyag feltételes piaci engedélyét. Kínában addigra azonban egy júliusban indított sürgősségi program keretében már három kínai fejlesztésű vakcinát is alkalmaztak a lakosság a fertőzés veszélyének súlyosabban kitett részének körében. Egy múlt heti közlés szerint a Sinopharm piaci engedéllyel rendelkező vakcinájából már több mint 4,5 millió dózist adtak be az ott élőknek.

Kínában eddig egy esetben azonosítottak a koronavírus új, először az Egyesült Királyságban megjelent variánsát, egy onnan hazatérő kínai nő esetében. Az Egyesült Királyságból érkező járatokat december 24-étől kezdődően felfüggesztették a kínai légi közlekedési hatóságok.

A kínai járványügyi intézkedések fókuszában jelenleg az idén február 12-én beköszöntő holdújév áll. A Kína legfontosabb ünnepének számító holdújévi időszakban jellemzően ugyanis százmilliók kelnek útra, hogy rokonaik körében töltsék az ünnepet. Egy ingyenes oltási kampány keretében a kínai egészségügyi hatóságok azt tűzték ki célul, hogy február elejéig 50 millió, a fertőzés veszélyének különösen kitett embert oltanak be országszerte. A 18 és 59 év közötti korosztályban összesen kilenc csoportot jelöltek ki az oltásra, köztük a hűtve szállított árukkal kapcsolatba kerülő vámellenőröket és munkásokat, valamint a bel- és külföldi szállítmányozási szektorban dolgozókat.

Bár a járványt Kína szárazföldi részén nagyrészt áprilisra sikerült megfékezni, időről időre felbukkannak újabb, jellemzően alacsony esetszámmal járó gócok. Kedden magas kockázatú területnek nyilvánították az észak-kínai Hopej tartomány székhelyének közigazgatási körzetébe tartózó Hsziaokuocsuangot, ahol az előző nap során nyolc új, belföldi fertőzésből eredő Covid-19-es esetet azonosítottak. Kína szárazföldi részén jelenleg Hsziaokuocsuang az egyetlen magas kockázati besorolású település.

Az egyik szomszédos falut, valamint a tartomány két másik lakókörzetét közepes, míg további területeket alacsony kockázatúnak minősítettek. Hopej egészségügyi bizottságának keddi jelentése szerint az előző nap során összesen 14 új covidos beteget, valamint 30 tünetmentes vírushordozót azonosítottak. Az új járványhullám során már a harmadik egymást követő napon regisztráltak új eseteket a tartományban. Sicsiacsuangban, a tartomány székhelyén, ahonnan a legtöbb új esetet jelentették, vasárnap szigorított járványügyi intézkedések alkalmazását előíró készültséget rendeltek el. Hétfőn az északkelet-kínai Liaoning tartományban két, Pekingben pedig egy új Covid-19-es esetet regisztráltak.

A héten várhatóak laboratóriumi eredmények arról, hogy a Európában már engedélyezett Pfizer–BioNTech-vakcina és az Egyesült Államokban engedélyezett Moderna-vakcina hatásos-e a hetekkel ezelőtt, elsőként Nagy-Britanniában azonosított variáns ellen.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!