Kifogyhatott az oxigén, vizsgálat indul az egyiptomi intenzíven elhunyt koronavírusos betegek ügyében

2021. január 5. – 11:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább négy koronavírusos beteg meghalt egy egyiptomi kórházban vasárnap, a halálesetek ügyében pedig vizsgálat indult, mert felkerült az internetre egy olyan videó (itt elérhető), amin fejetlenség, rohangálás, kétségbeesés, küzdelem látszik, mivel állítólag kifogyott a kórházban az oxigén. A felvétel hamar bejárta a közösségi médiát, és noha az érintett tartomány, Sarkia kormányzója tagadta az egyik beteg hozzátartozójának állításait, amely szerint a halálesetek az oxigénellátás problémái miatt következtek volna be, az ügyben mégis vizsgálódnak. Mamduh Gorab kormányzó azt mondta, a betegek nem a fenti okokból, hanem egyéb krónikus megbetegedések miatt hunytak el, ezzel párhuzamosan a videót is készítő hozzátartozó további bizonyítékokat még nem tudott felmutatni saját igazának bizonyítására – írja az ABC News.

Az illetékes ügyészi hivatal közlése szerint az ügyben kikérdezték a kórház vezetőjét és az orvosokat is. Helyi lapok szerint két, hatvanas éveiben járó nő és egy 76, valamint egy 44 éves férfi halt meg a kórházban. A Covid-részlegen jelenleg 36 fertőzöttet kezelnek, ezt már a kormányzó közölte. Nem ez az első eset, hogy felmerül: kifogy az oxigén a 100 milliónál nagyobb lakosú Egyiptom valamely kórházában. Múlt héten két másik betegről állították egy másik kórházban, hogy hasonló okokból haltak meg. Az ügyben szintén vizsgálat indult.

Az országban a kínai Sinopharm-vakcinát már engedélyezték vészhelyzeti felhasználásra, az oltások két héten belül elkezdődhetnek. Tárgyalások zajlanak két másik vakcináért, a Pfizerért és az AstraZenecáért is. Egyiptomban az elmúlt hetekben nagyon megugrott a napi új esetek száma: szombaton több mint 1400 új fertőzöttről és 54 halálesetről adtak hírt, ami az egyik legmagasabb napi adat a járvány kezdete óta. Az országban eddig összesen 140 878-an fertőződtek meg és 7741-en haltak meg koronavírusban, ugyanakkor a tényleges esetszám ennél jóval magasabb lehet, sokakat ugyanis nem tesztelnek vagy nem számolnak bele a statisztikába, mert magánellátást kérnek.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!