Tömött utcákon köszöntötték az új évet Vuhanban

2021. január 1. – 10:33

frissítve

Tömött utcákon köszöntötték az új évet Vuhanban
Maszkban, de együtt szilveszterező embere a kínai Vuhan utcáin 2020. december 31-én – Fotó: Noel Celis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a világban még javában dúl a koronavírus-járvány, és több országban, így Magyarországon is szigorú kijárási tilalom van érvényben, vagy épp új korlátozásokra készülnek, a járvány kiindulópontjának tekintett kínai Vuhanban az emberek tömegesen vonultak az utcára szilveszterkor – írja a CNN.

Nem arról van szó, hogy ilyen sokan szegték volna meg a helyi korlátozásokat, vagy hogy a hatóságok ennyire nem törődnének a járvánnyal. Épp ellenkezőleg: az elmúlt hónapokban olyan jól sikerül kordában tartaniuk a járványt, hogy a tömegrendezvények, így az utcai szilveszterezés is visszatérhetett. A szigorú kínai járványkezelési recept hozzávalóiról ebben a cikkben írtunk részletesebben, de a lényeg, hogy a siker mögött kutatói értékelések szerint egy összetett intézkedéshalmaz áll, amelybe beletartozott a teljes egészségügyi rendszer bevetése, a tömeges tesztelés, a drákói karantén, a technológia aktív használata, az intenzív kontaktkutatás és a társadalom teljes, a legapróbb lakóközösségekig nyúló mobilizációja.

A város egyik népszerű szilveszteri felvonulási helyszínén, a Harlou vámház előtt a szokásokhoz híven idén is több százan gyűltek össze a CNN beszámolója szerint, hogy együtt várják az éjfélt. Az ünneplést azonban így sem kontroll nélkül folyt, nagy volt a rendőri jelenlét, és arra a néhány emberre, aki nem vett fel magától maszkot, rögtön rá is szóltak, hogy pótolja, ha maradni akar.

A kínai betegségmegelőzési központ egyébként épp a napokban jelentette be egy 34 ezer emberen végzett antitestvizsgálat után, hogy Vuhanban nem ötvenezer, hanem feltehetően félmillió, vagyis a korábbiakban közölteknél tízszer több fertőzött lehetett. Ez a vizsgálat új eredményeket hozott, de december elején kiszivárgott dokumentumok szerint a kínai hatóságok a járvány első heteiben a rendelkezésükre álló információkat sem közölte maradéktalanul a világgal, illetve a kezdeti járványkezelésük is hagyott maga után kívánnivalót. Közben január elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy tízfős kutatócsoportot küld Vuhanba, hogy feltérképezzék a vírus eredetét.

A világban más-más intenzitással várják az országok az új évben a járványt. Olaszország teljes zárlat alatt töltötte a szilvesztert, Bulgáriában lazítanak január első hétfőjétől, míg Szlovákiában olyan súlyos a helyzet, hogy szigorításokkal kezdődik az év.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!