Nemzetközi kutatók tárhatják fel a koronavírus eredetét Vuhanban

2020. december 17. – 07:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai vezetés belement, hogy egy tíztagú nemzetközi kutatócsapat utazzon január elején Vuhanba, ahol a koronavírus eredetét fogják feltérképezni – közölte a WHO.

Donald Trump az elmúlt hónapokban többször is azt állította, hogy egy vuhani laboratóriumból szabadulhatott el a vírus, de bizonyítékot nem tudott felmutatni. Ugyanakkor arról is lehetett hallani, hogy az amerikai titkosszolgálatok vizsgálják a vuhani labor szerepét. Az Amerikai Egyesült Államok többször is felszólította Kínát, hogy engedélyezzék szakembereiknek a kutatást, de Kína mindeddig mereven elzárkózott ettől.

Hogy a kutatókat hova engedik be, és mit mutatnak meg nekik, arról még nem tudni pontos részleteket, a WHO egyik vezetője azt mondta a Reutersnek, hogy folyamatosan tárgyalnak a kínai féllel.

2019 decemberében azonosították az első fertőzöttet Vuhanban, ám a kínai állami médiában elterjedt egy olyan verzió, hogy valójában már korábban, külföldön is jelen volt a vírus. Vuhan volt az első város, amit januárban lezártak, hogy megakadályozzák a vírus terjedését, de ekkor már késő volt. Mostanáig már közel 74 millióan kapták el a vírust világszerte, és több mint 1,5 millió áldozata van a járványnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!