131-en haltak meg, 902 újabb fertőzöttet azonosítottak

2020. december 29. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

902 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 317 571 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 131 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9292 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 138 365 fő, az aktív fertőzöttek száma 169 914 főre csökkent. 6 298 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 444-en vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavirus.gov.hu.

A legtöbben, 674-en december 7-én voltak lélegeztetőgépen, az így kezelt betegek száma azóta lényegében folyamatosan csökken.

Hatósági karanténban 21667 ember van. Az elmúlt napon 6190 teszt készült.

Vasárnap az egészségügyi dolgozók körében már megkezdődött a Pfizer-BioNTech vakcinájával a csoportos oltás Magyarországon. Egyelőre a valóban tömeges oltással még várni kell arra, hogy a vakcina nagy tételben megérkezzen, a kormány mindenesetre jelezte, az oltási tervek készen vannak, az oltópontok helyeit kijelölték, Orbán szerint egy hétvége alatt be lehet oldani azokat, akik eddig jelentkeztek a vakcináról tájékoztató hivatalos oldalon. A jelentkezők száma több mint 300 ezer. A kezdetekben nem egyértelmű nyilatkozatok után a kormány mostanra azon az állásponton van, hogy az oldalon való regisztráció alapján alakul ki az oltások sorrendje. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint azonban aggályos az oldalon az adatkezelés, nem világos annak célja sem.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A Pfizer és a BioNTech vakcinájának alapját Karikó Katalin – a BioNTech alelnöke – ribonukleinsavval kpcsolatos kutatásai nyomán 2004-ben készített szabadalma adja. „Az mRNS-en alapuló vakcinát nagyon gyorsan elő lehet állítani. Fontos még, hogy nem tartalmazza a vírus teljes génállományát, így nem okoz fertőzést, tehát biztonságos” – mondta Karikó, akinek Richard Dawkins, a világhírű evolúcióbiológus karácsonykor már Nobel-díjat követelt. Karikót egyébként még karácsony előtt beoltották a vakcinával.

Az oltás elsődleges lehet a járvány elleni küzdelemben, de a távolságtartással és a maszkviseléssel még hosszabb ideig számolni kell. Egyéb tényezők is befolyásolhatják a járvány terjedését: az időjárás erre csekélyebb mértékben hatott, mint azt tavasszal várták – bár a nyári melegben így is csökkent a terjedés sebessége –, a Texasi Egyetem kutatása azonban arra jutott, hogy a hideg, alacsony páratartalmú levegőben messzebbre juthat a cseppeken a vírus, így különösen zárt térben hatékonyabban fertőzhet.

Az oltás a járványügyi szakemberek szerint nem hoz varázsütésre változást, sőt, amerikai szakértők szerint a járvány neheze az Egyesült Államokban majd januárban jön el.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!