A vakcina szabadalmát bejegyző Karikó Katalin már karácsony előtt megkapta az oltást

Legfontosabb

2020. december 29. – 07:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

December 23-án a Pfizer/Biontech vakcina szabadalmát kidolgozó Karikó Katalin is beoltatta magát koronavírus ellen, derül ki a kutató Linkedin-oldaláról.

Karikó Katalin Drew Weissmannal együtt oltatta be magát, akivel közösen dolgozták ki a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását.

Karikó azt írta: a vakcina biztonságos és védelmet nyújt az új típusú koronavírus ellen. A posztban megköszönte mindazok segítségét, akik pályája során támogatták.

Karikó Katalin azután ment külföldre, hogy 1985-ben a Szegedi Biológiai Központból egy leépítéskor többed magával elbocsátották. Hosszú ideig a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozott. 2013-ban nem újították meg állását a tanszékén, majd kinevették őt, mert elfogadta az akkor még ismeretlen BioNTech nevű cég ajánlatát. Az egyetemen legyintettek a BioNTechre, mondván, a cégnek még honlapja sincs.

Mindezt Richard Dawkins, a világhírű evolúcióbiológus írta meg karácsony utolsó napján, aki szerint Karikónak Nobel-díjat kellene adni.

A Pennsylvaniai Egyetem Karikó szabadalmával sem bánt okosan: a szabadalmi jogot 300 ezer dollárért adták el egy kívülálló cégnek, majd hét évvel később, amikor még szó sem volt járványról, az a cég 150 millió dollárért adta tovább a szabadalmi jogot a Modernának, valamint a BioNTechnek – mesélte a Hvg.hu-nak adott interjúban Karikó.

Ha a Telex legfrissebb híreit akarja látni, kattintson ide!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!