Három lépcsős lesz a karantén feloldása Franciaországban

2020. november 22. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a koronavírus-járványról vasárnap.

Az Egyesült Államokban még december közepe előtt megkezdődhet a koronavírus elleni védőoltások beadása – közölte Moncef Slaoui, a kormány által szervezett oltási kampány egyik magas rangú vezetője.

„A tervünk az, hogy az engedélyezést követő 24 órán belül eljuttatjuk a vakcinát az oltási helyszínekre (.), azaz december 11-én vagy 12-én megkezdődhet az oltás” – közölte Moncef Slaoui a CNN amerikai hírtelevízióban.

Az Pfizer New York-i székhelyű vállalat és német partnere, a BioNTech pénteken adta be az engedélyeztetési kérelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalba (FDA). A The New York Times című napilap szerint az FDA a tervei szerint három hétig tanulmányozza a beadványt, ezután vizsgálják meg független szakértők, az ő ülésüket december 10-re tűzték ki.

Több ezren kísérték utolsó útjára Irinej pátriárkát, a szerb ortodox egyház vezetőjét vasárnap Belgrádban, a televízióban is közvetített liturgián viszont láthatóan nagyon kevesen tartották be a koronavírus-járvány elleni előírásokat, nem viseltek maszkot, nem tartották egymástól a kellő távolságot, és a figyelmeztetések ellenére a legtöbben megcsókolták a koporsót és a keresztet.

Irinej pátriárka temetésén a koporsó üvegfedelét csókolgatták a hívek Fotó: REUTERS/Marko Djurica
Irinej pátriárka temetésén a koporsó üvegfedelét csókolgatták a hívek Fotó: REUTERS/Marko Djurica

A 90 éves Irinej pátriárka, aki tíz éven át vezette a szerb ortodox egyházat, pénteken halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe, és a kormány háromnapos gyászt hirdetett az egyházfő tiszteletére.

Három héten belül most másodszor temettek el magas rangú szerb ortodox egyházi vezetőt. November elsején maga Irinej pátriárka búcsúztatta Amfilohije püspököt, a szerb ortodox egyház montenegrói vezetőjét.

Amfilohije püspök járványszkeptikus volt, és szintén a vírus szövődményeibe halt bele, őt még nyitott koporsóban temették el három héttel ezelőtt, a hívek pedig tiszteletük jeléül megcsókolták a halottat is.

Három lépcsőben oldja fel fokozatosan 2021 januárjáig a francia kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett általános karantént – mondta Gabriel Attal kormányszóvivő a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban, amelyet az MTI szemlézett.

„Az enyhítések három fokozatban a járvány alakulásától és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek kockázataitól függően fognak megvalósulni: először december 1. körül, aztán az év végi ünnepek előtt, és végül 2021 januártól” – mondta a kormányszóvivő. Megerősítette, hogy a járványhelyzet javulása miatt a kereskedelem egy héten belül újraindulhat a karácsonyra való tekintettel, miután a december az egyik legfontosabb időszak az árbevétel szempontjából.

A vendéglátóhelyek, amelyeket a vírus terjedése szempontjából a legveszélyeztetettebb helynek tartanak a hatóságok, még nem nyithatnak ki, és a kijárási korlátozások is egyelőre érvényben maradnak. Emmanuel Macron francia államfő kedd esti televíziós beszédben ismerteti, hogy mely korlátozást mikor lehet megszüntetni.

A járvány második hulláma a hét elején tetőzött Franciaországban 33 ezer kórházi ápolttal és 4900 súlyos beteggel az intenzív osztályokon, azóta csökkenek a számok. A vírus reprodukciós rátája már kevesebb mint 1, azaz nem minden fertőzött adja tovább a fertőzést, de a járványmutatók még azon a szinten vannak, mint az éjszakai kijárási tilalom kihirdetésekor. A korlátozások teljes feloldása pedig csak akkor lesz lehetséges a kormány szerint, ha a napi esetszám 5 ezer alá csökken.

Szombaton 17 881 új estet tártak fel a hatóságok, ami 5 ezerrel kevesebb, mint pénteken, és töredéke a két héttel ezelőtti több mint 60 ezres rekordnak. Az elhunytak száma 276-tal 48 518-ra emelkedett az előző napi 348 után. Kórházban 31 365-en vannak jelenleg, közülük 4500-an súlyos állapotban.

Bezárják Szöulban az éjszakai szórakozóhelyeket, korlátozzák a vallási összejövetelek létszámát és az éttermek működését abban a reményben, hogy ezzel ellenőrzés alatt tudják tartani a koronavírus-járvány harmadik hullámát – jelentette be vasárnap a dél-koreai egészségügyi miniszter.

Szombaton 330 új esetet észleltek 24 óra leforgása alatt. Ez már az ötödik olyan nap volt sorozatban, hogy 300 felett volt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az egészségügyi minisztérium szerint ez azt jelenti, hogy berobbant a járvány harmadik hulláma. A helyzetet rendkívül súlyosnak ítélik meg.

Az esetek országos szintű növekedését szöuli gócpontok okozták. Ezért keddtől a nagyobb kávézók már csak elvitelre vagy házhozszállítással működhetnek, az éttermeknek pedig este 9 órakor be kell zárniuk a dél-koreai fővárosban. A vallási rendezvények és sportesemények résztvevőinek számát korlátozzák. (MTI)

Romániában vasárnap meghaladta a tízezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. A stratégiai kommunikációs törzs által vasárnap, kora délután közölt hivatalos adatok szerint a járvány kezdete óta 10 047 koronavírus-fertőzött halt meg Romániában, az elmúlt 24 órában 131-gyel nőtt az áldozatok száma.

A hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában is állandósult a fertőzés terjedésének üteme, immár nem növekednek a fertőzés sarokszámai. Harmadik napja csökken a napi új fertőzések kéthetes átlaga, mely 8361 napi esettel csütörtökön érte el a maximumot. A napi elhalálozások kéthetes átlaga azonban 150 körül ingadozik, és nem kezdett csökkenni.

Továbbra is nagyon erős a kórházakra nehezedő nyomás. A kórházban ápolt koronavírusos betegek száma immár egy hete meghaladja a 13 ezret. Több megyében is megteltek a kórházak, és már nem tudnak újabb betegeket fogadni. Elkezdődött a betegek szállítása a kevésbé fertőzött megyék kórházaiba.

A járvány terjedésének a gyorsulása azt követően mérséklődött, hogy az elmúlt hetekben települések tucatjait helyezték karanténba. Erdélyben Szatmárnémetiben, Nagybányán, Zilahon, Besztercén, Gyulafehérváron és Nagyszebenben is kéthetes karantént rendeltek el. A karanténba zárt településeket csak munkáltatói igazolással vagy különleges helyzetet igazoló írásos nyilatkozattal lehet elhagyni. (MTI)

A koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozások meghosszabbítását sürgette a német kormánykoalíció több vezető politikusa vasárnap. A november 2-án bevezetett korlátozások az eredeti tervek szerint a hónap végén automatikusan megszűnnek. Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők szerdán tárgyalnak arról, hogy miként folytassák a védekezést decembertől.

„Szembe kell nézni a tényekkel”, amelyek azt jelzik, hogy „a zárlatot meg kell hosszabbítani, és el is kell mélyíteni” – mondta Markus Söder bajor kormányfő a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak. „A hullámot megtörtük, de az új fertőződések száma sajnos nem csökken, az intenzív osztályok pedig egyre inkább megtelnek, és emelkedik a halálos áldozatok száma” – mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Szerinte két-három hétig kell még fenntartani az alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedéseken – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás, szellőztetés – túlmutató korlátozásokat, de legalább addig, amíg ötvenre nem süllyed a hét nap alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma. Ez a mutató a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) legutóbbi, szombati kimutatása szerint 140,7-en

Hasonlóan fogalmazott a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök, aki a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy el kell kerülni az ország teljes lezárását, amihez nagyban hozzájárulhat, ha az eddiginél szigorúbban korlátozzák az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezését.

A szövetségi szinten a CDU/CSU-val kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) több vezető politikusa is a határidő meghosszabbítását sürgeti. „Minden amellett szól, hogy egy ideig még fenn kell tartani a korlátozásokat” – mondta a Bild am Sonntagnak Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter. (MTI)

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, vasárnapra is több mint 12 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, a járvány kezdete óta elhunytak száma pedig már megközelítette a 11 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 12 079 esettel 624 744-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 138 áldozattal 10 951-re. Eddig 286 917-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 326 876-ra emelkedett. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban csaknem 1200 új beteget jegyeztek fel előző nap, velük eddig már több mint 59 ezer fertőzöttet igazoltak Kijevben, az elhunytak száma pedig 14 újabb áldozattal 1123-ra nőtt. Az elmúlt napon 1134 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba. (MTI)

Továbbra is nálunk van a legtöbb aktív fertőzött a szomszéd országokhoz képest, ha lakosságarányosan vizsgáljuk, ez már egy hete így van. Novemberben sokáig a harmadik helyen álltunk, de 12-én lehagytuk Szlovéniát, majd két napra rá Szlovákiát is.

A különbség nő is, Szlovákiában tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma. Viszont egyre rosszabb a helyzet a szerbeknél: két hete még a legalacsonyabb számokkal rendelkeztek (350 környékén), mára a harmadik helyre jöttek fel. A környező országok átlaga a magyar érték 60 százaléka, vagyis nálunk továbbra is több, mint 1,6-szor több regisztrált aktív eset van.

A laboratóriumi tesztek szombaton 3187 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami ezerrel kevesebb, mint egy hete. Az aktív fertőzöttek száma 88 825-re csökkent – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel nyilvánosságra hozott legfrisebb adatokból. A márciusban kitört koronavírus-járvány áldozatainak száma megközelítette a 7100-at. November elején, amikor Csehországban tetőzött a járvány, az új igazolt fertőzések napi száma 15 ezer körül mozgott. Ezen a héten az új esetek száma munkanapokon 4000 és 6500 között mozgott.

Ez azt jelenti, hogy a csehországi járványhelyzet bár továbbra is a súlyosnak minősített negyedik sávban van, de már közvetlenül a harmadik sáv határán, ezért a kormány pénteken az óvintézkedések lazításáról döntött, amelyek a jövő héten lépnek életbe. A kormány döntése alapján szerdán az általános iskolák további osztályainak tanulói is visszatérhetnek az iskolapadokba. Jelenleg csak az elsősök és a másodikosok járnak iskolába. A középiskolákban felújítják a gyakorlati oktatást, az egyetemeken pedig a diákok húszas csoportokban végezhetnek gyakorlatokat. A lakodalmakon, a temetéseken és az istentiszteleteken hétfőtől már 20 személy vehet részt az eddigi 15 helyett. Meghosszabbodik az üzletek nyitvatartási ideje, az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe. A köztereken pedig az eddigi két személy helyett már hatan lehetnek együtt.

4320 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 174 618 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, közölte vasárnap a koronavirus.gov.hu. Meghalt 111 beteg, így az elhunytak száma 3800 főre emelkedett. 42 915-en vannak, akik már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 127 903 fő. Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 25%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7278 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 618-an vannak lélegeztetőgépen.

Jaroslav Naď (OĽaNO) honvédelmi miniszter szombaton késő este a közösségi oldalán közölte a harmadik forduló pillanatnyi állását. Eszerint 68 888 elvégzett antigén tesztből 1366 lett pozitív azon a 458 településen, ahol szombaton zajlott a tesztelés. A pozitív tesztek aránya 1,98%.

Az alacsony részvétel azt eredményezi, hogy a pozitívan teszteltek aránya az egyes községekben magasabb. A tesztelésre ugyanis inkább azok mennek el, akikben felmerült a gyanú, hogy esetleg pozitívak lehetnek. Ez később befolyással lehet a községek kiválasztására a következő körben

– fogalmazott a miniszter, kiemelve, hogy különösen az antigén tesztek esetében szükséges rendszeresen tesztelni. (Parameter.sk)

A világszerte hivatalosan nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 58 095 887-re emelkedett vasárnapra, a halálos áldozatok száma 1 379 839-re, a gyógyultaké pedig 37 170 883-ra nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, áll az MTI vasárnap hajnali jelentésében.

Egy nappal korábban 57 517 850 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 371 589 volt. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

Részletes cikkünket itt olvashatják >>

A londoni miniszterelnöki hivatal vasárnapi tájékoztatója szerint a korábbihoz hasonló, de egyes elemeiben megerősített többfokozatú készenléti rendszer lép életbe Angliában a koronavírus-járvány megfékezését célzó jelenlegi zárlat december eleji lejárta után. (MTI)

Részletes cikkünket itt olvashatják >>

A világ húsz legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoport (G20) vezetői hét végi csúcsértekezletük zárónyilatkozatában a tervezet szerint ígéretet tesznek arra, hogy finanszírozni fogják a koronavírus elleni vakcinák igazságos elosztását a világ országai között, hogy a szegényebbek ne maradjanak ki belőle. Az állam- és kormányfők felszólalásaikban mind ilyen értelmű nyilatkozatokat tettek a hírügynökségek szombat esti beszámolói szerint. (MTI)

Részletes cikkünk itt olvasható >>

Egyre súlyosabb a koronavírus-járvány a nyugat-balkáni országokban, a térségben mindenhol nő a kórházi kezelésre szorulók és a halottak száma, jelenti az MTI. A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb is egyre súlyosbodó helyzetről beszél, Mijomir Pelemis szakértő szerint még szigorúbb korlátozásokra és nagyon nagy fegyelemre van szükség annak érdekében, hogy a mutatók ne romoljanak tovább.

A regisztrált fertőzöttek száma vasárnapra Szerbiában 5774-gyel 116 125-re, Koszovóban 711-gyel 33 588-ra, Észak-Macedóniában 1182-vel 53 631-re, Montenegróban 574-gyel 30 653-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1315-tel 79 309-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 28-cal 1168-ra, Koszovóban 19-cel 904-re, Észak-Macedóniában 25-tel 1487-re, Montenegróban 5-tel 434-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 37-tel 2246-ra nőtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!