Továbbra sem javasolja a remdesivir alkalmazását a WHO

2020. november 20. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem javasolja a remdesivir alkalmazását, írta meg a CNN.

A WHO frissítette a koronavírus elleni gyógyszerekkel kapcsolatos útmutatóját, amelyben az áll, hogy függetlenül attól, milyen súlyos Covid-betegekről van szó, nem ajánlják a gyógyszer alkalmazását.

A BMJ szakfolyóiratban publikált írás szerint a jelenlegi bizonyítékok nem támasztják alá, hogy a remdesivir befolyásolná a koronavírus okozta megbetegedés kockázatait, a WHO jelenlegi tudása szerint a gyógyszer nincs hatással a betegek halálozási esélyeire, vagy arra, kell-e őket mesterségesen lélegeztetni. A mostani állásfoglalásában a WHO 7333 kórházban kezelt koronavírusos beteg adataira támaszkodott.

A remdesivir gyártója, a Gilead Sciences egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jóváhagyta a gyógyszer használatát a koronavírusos fertőzöttek kezelésére.

Nem először mondják

Az Egészségügyi Világszervezet nem először állítja azt, hogy a remdesivir nem hatásos a koronavírus ellen, már októberben is hasonló információkat közöltek. A WHO akkori közleménye szerint:

a remdesivir nevű hatóanyagnak nincs igazán hatása, ettől nem halnak bele kevesebben a fertőzésbe, és nem épülnek fel gyorsabban a betegek.

Akkor 30 ország 11 ezer koronavírus-fertőzöttjén végezték el a kutatást.

Itthon már alkalmazzák

Októberben a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott remdesivir már megkapta a hatósági engedélyt klinikai vizsgálatra. Első körben a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Új Szent János Kórház kezdte el alkalmazni a készítményt.

A Telexnek egy járványügyi szakértő korábban azt mondta: a remdesivir hazai gyógyszervizsgálata alkalmatlan a gyógyszer vizsgálatára. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a WHO korábbi bejelentése után úgy fogalmazott: a WHO elkapkodta a véleményét arról, hogy a remdesivir hatástalan lenne a koronavírus ellen, az akkori tapasztalatok alapján úgy látta, a remdesivirnek van helye a koronavírus-tünetek kezelésében. De hozzátette:

„Ha a nemzetközi tudományos közösség azt állapítja meg, hogy ez nincs így, kivezetik. A remdesivir nem csodaszer, tehát senki ne várja, hogy a használatától önmagában elkerülhetőek a koronavírus-fertőzés súlyosabb tünetei.”

A Semmelweis Egyetem a WHO korábbi tanulmánya ellenére is folytatta a gyógyszer használatát. A remdesivirről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!