7512 ember kórházban, 604 beteg van lélegeztetőgépen

2020. november 20. – 09:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

4440 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 165 901 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 96 beteg, így az elhunytak száma 3568 főre emelkedett, 38 074-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 124 259 fő. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 7512 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az adatokat kora reggel már véletlenül kiszivárogtatta Kósa Lajos fideszes politikus a Facebook-oldalán, amikor fotót közölt arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter két negatív teszt után újra részt vesz az operatív törzs hajnali ülésén, vette észre a 444. A fotón láthatóak voltak a pénteki adatok. A képet később Kósa törölte az oldaláról, és két másikat rakott fel helyette.

De nem Kósa volt az egyetlen, aki elárulta a napi adatokat. Orbán Viktor kormányfő ugyanis szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában szintén elmondta, hogy 7512 koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban, 614-en vannak lélegeztetőgépen, 96-an haltak meg az elmúlt napon és 4440 új fertőzöttet regisztráltak. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy az ország hősei jelenleg az ápolónők és az orvosok, de zárkóznak az egyetemisták is, akik a tesztelésben vesznek részt. Mint mondta, eddig az óvodák 15, az általános iskoláknak pedig 3 százalékát zárták be. 1100 katona van a kórházakban, „amit mondtam szeptemberben, hogy állig felfegyverkezve várjuk a második hullámot, igaz”. Orbán közölte azt is, hogy vannak kételyei a pénteken induló tömeges tesztelésről, de ezt kérték az emberek, ezért ez lesz. Szerinte ha egy gyorsteszt pozitív, akkor az 90 százalékban igaz; ha negatív, akkor 50-60 százalékban lehet helyes az eredmény.

Orbán arról is beszélt, hogy az elmúlt napok alacsonyabb fertőzésszámai ellenére Müller Cecília szerint előfordulhat még, hogy elindul felfelé a járványgörbe. A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy nagyon figyeljen oda családon belül, törődjön az idősekkel, mert a nyugdíjasok élete veszélyben van.

A kormányfő a vakcinakérdésnél Soros Györgyöt kritizálta, aki felszólította az EU-t, hogy vizsgálódjon, amiért Magyarország az unión kívülről akar oltóanyagot beszerezni. Orbán szerint a vakcina nem politikai kérdés, ideális esetben jövőre lesz Magyarországon orosz, izraeli és nyugati vakcina is, az emberek pedig majd önkéntesen eldöntik, hogy melyikkel oltatják be magukat.

Ugyanakkor az EU az orosz vakcina miatt már figyelmeztette Magyarországot. Ha Magyarország az orosz Szputnyik V nevű vakcinát akarja importálni, az az Európai Bizottság szerint biztonsági aggályokat vet fel, és a bizalmat is rombolja. Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta: „Felmerül a kérdés, hogy egy tagállam olyan vakcinát akar-e beadatni az állampolgárainak, amelyet még nem ellenőrzött az Európai Gyógyszerügynökség.” Az EU-s jogszabályok szerint ugyanis csak olyan vakcinát lehet forgalomba hozni az unió 27 tagállamában, amely rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével, ez alól pedig a Szputnyik V sem kivétel.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Decemberre akár két koronavírus elleni vakcinát is engedélyezhetnek Európában – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök este. Von der Leyen az amerikai Pfizer gyógyszergyártó cég és német partnere, a BioNTech által közösen fejlesztett vakcinára, valamint a szintén amerikai Moderna gyógyszergyár által fejlesztett ellenszerre gondolt, mivel úgy látja, hogy ezek teszteredményei nagyon ígéretesek. „Ha minden jól halad, akkor az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közli velünk, hogy a BioNTech és a Moderna már decemberének második felében feltételes forgalomba hozatali engedélyt kaphat” – mondta Von der Leyen az EU vezetőinek sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, decemberben-januárban tetőzhet a járvány, és jövő szerdán dönt a kormány az esetleges további korlátozásokról. Mint mondta, nyolc-tíz napnak ugyanis el kell telnie ahhoz, hogy lássák, a múlt szerdán bevezetett korlátozásoknak milyen hatásuk van a fertőzések alakulására. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a járvány tetőzésére különböző prognózisok vannak, az előrejelzések általában decemberre vagy januárra teszik a járvány hazai tetőzését. Jelenleg még nem tudni Gulyás szerint, hogyan alakul a járványügyi helyzet decemberben, a kormány nem szeretné bezárni az általános iskolákat. A kancelláriaminiszter bejelentette azt is, hogy pénteken kezdik tesztelni a szociális intézmények dolgozóit, jövő hétfőn pedig a tanárokat, egészségügyi, óvodai és bölcsődei dolgozókat.

Merkely Béla elkapta a koronavírust. „Az elmúlt napokban a családom tagjai közül többen is megfertőződtek az új típusú koronavírussal, és sajnos a hét elején az én PCR tesztem is pozitivitást mutatott, tegnap óta pedig már tüneteim is vannak” – írta a Facebookon Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Hétfőn derült ki, hogy Merkely egy közeli hozzátartozója koronavírusos, ezért ő maga is karanténba vonult.

Az összes koronavírusról szóló hírünket ide kattintva olvashatja el.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!