Gulyás: Decemberben-januárban tetőzhet a járvány, jövő héten újabb korlátozásokról dönthetnek

2020. november 19. – 13:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő szerdán dönt a kormány az esetleges további korlátozásokról, nyolc-tíz napnak ugyanis el kell telnie ahhoz, hogy lássák, a múlt szerdán bevezetett korlátozásoknak milyen hatásuk van a fertőzések alakulására. Erről is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón. A járvány tetőzésére különböző prognózisok vannak, az előrejelzések általában decemberre vagy januárra teszik a járvány hazai tetőzését. Jelenleg még nem tudni Gulyás szerint, hogyan alakul a járványügyi helyzet decemberben, a kormány nem szeretné bezárni az általános iskolákat.

Arról is beszélt a miniszter, az egészségügyi rendszer továbbra is bírja a terhelést, és lesz elég ágy akkor is, ha négyszer ennyi intenzív ellátásra szoruló beteget kell ellátni. A rákos betegek ellátása a járvány miatt nem szenvedhet hátrányt, a sürgősségi kezelések nem maradhatnak el, erősítette meg újságírói kérdésre. A kemoterápiás kezelés azonban olyan beavatkozás, ami a legyengült, koronavírusos betegeken orvosi okokból nem hajtható végre.

Bejelentette, hogy pénteken kezdik tesztelni a szociális intézmények dolgozóit, jövő hétfőn pedig a tanárokat, egészségügyi, óvodai és bölcsődei dolgozókat.

A tesztelésekbe harmad- vagy negyedéves egészségügyi hallgatók is besegítenek.

Európából, Amerikából, Oroszországból és Kínából is érkezhet vakcina. Gulyás azt is mondta, hogy

ingyenes és önkéntes lesz a koronavírus elleni vakcina beadása.

Eddig 12 millió adag vakcinát kötött le a kormány, 36 milliárd forintért.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart 2020. november 19-én – Fotó: Magyarország Kormánya Facebook-oldal
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart 2020. november 19-én – Fotó: Magyarország Kormánya Facebook-oldal

A kormány kiáll amellett, hogy nem szavazzák meg az EU-s költségvetést a jogállamisági kritérium miatt. Magyarország elkötelezett a jogállam alapkritériumai iránt, fontosnak tartja a gyülekezési szabadságot, a szólásszabadságot, a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét. Ezek a miniszter szerint Magyarországon még inkább garantáltak, mint Nyugat-Európában vagy a „baloldali kormányzás” idején.

Állítása szerint az unió mentőcsomagjával a kormány a kezdetektől nem ért egyet, mert úgy gondolják, hogy a közös hitelfelvétel rendkívüli veszélyekkel jár, de az európai szolidaritás jegyében elfogadták.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, világos szabályok vonatkoznak az átvezényelt egészségügyi dolgozók bérezésére. A kormány ezért kivizsgálja, ha nem kapták meg a teljes fizetésüket a járványkórházban dolgozók. A Blikk írt arról tegnap, hogy csak a fizetésük felét kapták meg a Korányi kórház intenzív osztályára átvezényelt egészségügyi szakdolgozók.

A teljes közvetítésünket ezen a linken tudja visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!