121 ezer felett az aktív fertőzöttek száma itthon

2020. november 19. – 09:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

4512 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 161 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 92 beteg, így az elhunytak száma 3472 főre emelkedett, 36 345-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 121 644 fő. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7532 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 580-an vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. A csütörtöki napon közölt 23 357 tesztszámhoz képest 19,3 százalékos volt a frissen közölt pozitív tesztek aránya.

Csaknem 300 milliárd forintot vont ki a már régóta amúgy is üresnek mondható Gazdaságvédelmi Alapból szerdai döntésével a kormány. Az éjjel megjelent Magyar Közlönyben megjelent határozatok alapján az átcsoportosításból a legtöbbet a Pénzügyminisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapta, mindkét esetben vállalati beruházási programokra. A kormány ugyanakkor határozatával 17,4 milliárd forinttal csapolta meg az általános költségvetési tartalékot, a Járvány Elleni Védekezési Alapot 2,7 milliárd forinttal csökkentette.

Térképre tette a kormányzati oldal a magyarországi fertőzöttségi szintet, de sok köszönet nincs benne, ugyanis a térkép nem kattintható, képként töltötték fel az oldalra, és a március 4. és november 17. közötti időszakot öleli fel. A térkép a leírása szerint „a települések és fertőzöttek életkori megoszlását” hivatott bemutatni, de az nem derül ki, hogyan értendő az életkori megoszlás, és fertőzöttségi számokat sem mellékelték a képhez. Ráadásul, mivel nem kattintható, a településeket is csak tippelgetni lehet.

Meghosszabbították a kijárási tilalomról szóló rendelet hatályosságát, de ez magát az intézkedést egyelőre nem érinti. A Magyar Közlönyben megjelent egy jogszabály, amely több, járvány elleni intézkedésként hozott rendelet hatályát köti a 90 napig, február 8-ig érvényes „koronavírus-törvény” hatályáig. Ez azonban a kormányzat közlése szerint tartalmilag nem változtat a mostani korlátozásokon, azok december 11-ig alkalmazandóak.

Megnehezíti az elvált szülők életét az este 8 órakor kezdődő kijárási tilalom. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint ugyanis csak az ad felmentést az este 8-tól másnap reggel 5-ig tartó kijárási tilalom alól, ha valaki a munkavégzés, kutyasétáltatás vagy versenysport miatti edzésről hazatartva tartózkodik az utcán, az azonban a tavasszal elrendeltekhez képest kimaradt a rendelkezésből, hogy „alapos indoknak számít a lakóhely elhagyására a szülői jogok és kötelezettségek gyakorlása”.

Szerdán derült ki az is, hogy új tájékoztató kampányba kezd a magyar kormány. A kampány az új védelmi intézkedések bemutatására szolgál, és többek között a kijárási tilalmat, a rendezvénystopot, valamint a polgármesterek által elrendelt kötelező maszkhasználatot hangsúlyozó rövid videókból áll. A tájékoztató videók először a kormány Facebook-oldalán jelennek meg, emellett televíziókban és rádiókban is futnak majd.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Egy kutyát csak egy ember sétáltathat este 8 után, hangzott el szerdán az operatív törzs napi tájékoztatóján. Müller Cecília többek között azt közölte: a hazai települések 88 százalékát érinti a járvány; jelenleg leginkább a nyugati megyékben terjed a koronavírus, de az látszik, hogy Heves megyében is felgyorsult a járvány terjedése; most a 40–49 éves korosztály a legérintettebb, az összes aktív fertőzött negyede ebbe a korosztályba tartozik; a 65 éven felüliek aránya a fertőzöttek között 15 százalék, a 14 év alattiak arányát pedig „elenyészőnek nevezte”.

Az összes koronavírusról szóló hírünket ide kattintva olvashatja el.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!