Megnehezíti az elvált szülők életét az este 8 órakor kezdődő kijárási tilalom

2020. november 18. – 15:26

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint csak az ad felmentést az este 8-tól másnap reggel 5-ig tartó kijárási tilalom alól, ha valaki a munkavégzés, kutyasétáltatás vagy versenysport miatti edzésről hazatartva tartózkodik az utcán, az azonban a tavasszal elrendeltekhez képest kimaradt a rendelkezésből, hogy „alapos indoknak számít a lakóhely elhagyására a szülői jogok és kötelezettségek gyakorlása”, írja a 444.

A lapnak egy apa panaszkodott arról, hogy a bírósági döntés szerint péntekenként 17.30 és 18 óra között veheti át a gyermekét az édesanyától, de ők az apától 270 kilométerre laknak, ezért éppen csak vagy pont nem érnek haza a kijárási tilalom előtt, ezért a rendőrök bármikor megbüntethetik. Az apa kérdezte a rendőrséget, de azt mondták neki, hogy hiába mutatja meg nekik a bírósági végzést, haza kell érniük este nyolcig.

A 444 cikke szerint külföldön több országban is a gyerekek láthatása vagy a családon belüli kapcsolattartás kivételt képez a kijárási tilalom vagy korlátozás alól, így a sokszor követendő példaként emlegetett Ausztriában is. A lapnak a Magyar Kapcsolatügyeleti Mediátorok Országos Szakmai Szövetsége (MAKAMOSZ) vezetőségi tagja azt mondta, hogy a magyar rendeletben is szerepelnie kéne ennek, mivel ez a gyerekek érdekét szolgálná, mert az ő életükben így is nagyon sok most a változás, és fontos, hogy legalább a szüleik láthatásában megmaradjon a megszokott ritmus.

Bárdossy-Sánta Nóra, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jogsegély központjának vezetője szerint a rendelet megalkotóinak valószínűleg kimaradt a szempontjai közül, hogy a legtöbb bírósági végzés 5 és 6 óra közötti átadásról szól, de nem jutott eszükbe, hogy vannak esetleg egymástól távol élő szülők is. A bírósági végzéstől a szülők elvben eltérhetnének, ha meg tudnak egyezni, hogy például egy órával hamarabb történjen az átadás, de nem minden szülő együttműködő egymással.

A 444 megkereste a Koronavírus Sajtóközpontot, hogy megtudják miért nem szerepel a rendeletben kivételként a kapcsolattartás, illetve mi az oka annak, hogy tavasszal még ott volt a kivételek között, de egyelőre nem kaptak választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!