300 milliárd forintot szórt ki a költségvetésből a kormány éjjel

2020. november 19. – 06:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 300 milliárd forintot vont ki a már régóta amúgy is üresnek mondható Gazdaságvédelmi Alapból szerdai döntésével a kormány. Az éjjel megjelent Magyar Közlönyben megjelent határozatok alapján az átcsoportosításból a legtöbbet a Pénzügyminisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapta, mindkét esetben vállalati beruházási programokra.

Ezzel a Portfolio gyűjtése szerint 2379 milliárd forint fölé emelkedhetett az „alap” terhére kifizetett összeg (7 hónap alatt). Ez a kiadás így összesen már két és félszeresét jelenti az eredeti 923 milliárd forintos előirányzatnak. Az alapban már rég nincs fedezet, írja a portál, mely tételesen is összeszedte, mit hova csoportosított a kabinet:

  • A legnagyobb tételt, 80 milliárd forintot a Pénzügyminisztérium kapta nagyvállalati beruházási támogatások finanszírozására.
  • Újabb 70 milliárd forinttal növekszik a Külgazdasági és Külügyminisztérium „koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás” kerete.
  • 47,7 milliárd forinthoz jutott a külügy a külgazdasági fejlesztési célelőirányzatra.
  • 35 milliárd forintot szintén a külügy kapott a határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására.
  • 18 milliárd forintot juttat a kormány a Miniszterelnökség Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások jogcímére, felhalmozási célú kiadásokra.
  • Újabb 16 milliárd forintot csoportosított át a kormány a Miniszterelnöki Kabinetiroda turisztikai fejlesztési célelőirányzatára.
  • 9,3 milliárd forint megy a Belügyminisztériumnál a kormányzati infokommunikációs szolgáltatások dologi kiadásaira.
  • 4,9 milliárd forint jut az Emminek a Betegápoló Irgalmasrend projektjeinek finanszírozására.
  • 3,9 milliárd forintot a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelmi szakmai feladatok finanszírozására.

Mindezeken túl a kormány ugyanezzel a határozatával 17,4 milliárd forinttal csapolta meg az általános költségvetési tartalékot,

a Járvány Elleni Védekezési Alapot 2,7 milliárd forinttal, a Központi Maradványelszámolási Alapot pedig 6 milliárd forinttal csökkentette.

A Portfolio szerint a kormány egy másik rendeletéből pedig az is kiolvasható, hogy a HEPA által felügyelt Nemzeti Exportvédelmi Programhoz további 50 milliárd forintnyi forrást tervez rendelni a kormány. A határidő azonnal, így az 50 milliárd forinttal fog megemelkedni a Külpiaci Növekedési Támogatás keretösszege.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!