Hétfőtől új világ kezdődik, de pontosan milyen is?

Legfontosabb

2020. október 31. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre gyorsabban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon, ezért a kormány keményebb szabályokat vezet be, szigorodnak a maszkhasználati előírások, a szabályokat be nem tartókkal pedig már nem lesznek olyan türelmesek a hatóságok, mint eddig.

Októberben sokkal gyorsabban terjed a járvány Magyarországon, mint bármikor korábban, az utóbbi egy-két hétben pedig még a hónap első felében tapasztalt ütemnél is durvább számok érkeznek a fertőzöttség mértékéről.

A péntek reggeli adatok három szempontból is a legsúlyosabbak voltak a járvány hazai történetében. Soha ennyien nem haltak meg egy nap alatt (65), soha ennyi új fertőzöttet nem regisztráltak korábban 24 óra alatt (3286), és soha ennyien nem kerültek egy nap alatt kórházba a koronavírus miatt (556).

A szombat reggeli adatok alapján aztán a napi új fertőzöttek száma tovább emelkedett, 3908 embernél azonosították be a vírus jelenlétét, elhunyt 51 fő, további 295-en pedig kórházba kerültek.

„A maszkot viselni kell. Hétfőtől új világ kezdődik az ellenőrzésben, megvan a joga a rendőrségnek, hogy bezárjon helyeket, eljött ez a pillanat is”

mondta a miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjújában. Orbán Viktor szerint a hatóságok hosszú ideig voltak megértőek, de most más időszámítás kezdődik: „tekintsük lezártnak a beszoktatást, ahogy az óvodában meg a bölcsődében mondják nekünk” – tette hozzá.

Szigorodnak a maszkviselési szabályok

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy szigorítják a maszkviselési szabályokat, a változásokat a Magyar Közlönyben lehet elolvasni. November másodikától, azaz hétfőtől a hatévesnél fiatalabb gyerekek kivételével mindenkinek kötelező lesz a maszkviselés minden üzlethelyiségben, vendéglátóhelyen, bevásárlóközpontban, zenés-táncos rendezvényen, szórakozóhelyen és a sportrendezvények vendéglátó részein is. Csak arra az időre lehet majd levenni a maszkot, amíg eszik vagy iszik az ember, illetve ha asztalnál ül. Az előírások szerint a maszkot úgy kell viselni, hogy az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Aki a maszkot a hely üzemeltetője, vagy az üzemeltető alkalmazottja felszólítására sem viseli, azt az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy az illető a helyet elhagyja.

Jelentősen súlyosbodnak hétfőtől a bírságok és a szankciók, amelyekkel a vásárlókat nem sújthatják a hatóságok, a büntetéseket a helyek üzemeltetőire szabhatják ki.

Amennyiben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján a maszkhasználati kötelezettség megszegéséről értesül, akkor

– figyelmeztetést alkalmaz,

– 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy

– a helyet legalább egy napra, maximum egy évre ideiglenesen bezárathatja.

A maximum 1 milliós bírságot és a legfeljebb egyéves bezárást a kereskedelmi hatóság együtt is elrendelheti. Ez a kereskedelmi hatóság a hétfőtől hatályos kormányrendelet szerint a rendőrség is lehet.

Ugyanakkor a hatóság figyelembe veszi, hogy a hely üzemeltetője felszólította-e távozásra a maszkot nem hordó személyt, megtagadta-e a kiszolgálását vagy értesítette-e a rendőrséget, miután a vendég nem akart távozni. Ha ezeket az üzemeltető megtette, nem büntetik meg.

A karanténszabályok is változtak

Szerdától új előírások léptek érvénybe a karanténszabályokkal kapcsolatban is. A változtatás eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt – a törvény erejénél fogva – automatikusan meg kell kezdeni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Belépés után közvetlenül oda kell utazni, az utat csak egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén – menetrendi okból szakíthatja meg. Ha hazaért, a rendőrtől kapott matricát fel kell ragasztania az ajtajára.

Amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel, egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük. Ennek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását, nyomon követhetik, hogy az illető elhagyta-e a kijelölt lakást.

Az alkalmazás segítségével úgy is ellenőrizhetik, hogy otthon vagyunk-e, hogy egy szelfit készítünk, amit egy arcfelismerő szoftver elemez, ezzel kiszűrhető, hogy nem csak a telefont hagyta-e a lakásban az illető.

Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket.

A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, amelyet egy nap alatt többször is kiszabhatnak. Egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető, a bírságot 15 napon belül kell befizetni a rendőrség honlapján közzétett számlaszámra.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!