2066 új fertőzött, 47 beteg halt meg egy nap alatt

2020. október 23. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 54 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1352 főre emelkedett, 15 655-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 37 272 fő. Az aktív fertőzöttek 29%-a, az elhunytak 38%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 2209 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Csütörtökön minden eddiginél több, 2032 fertőzöttet találtak egy nap alatt, és az elhunytak száma is igen magas volt: 46. Az aktív fertőzöttek száma 35 653 volt.

A koronavírus-járvány alakulását bemutató részletes grafikonjainkat ide kattintva érheti el.

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent szigorítások értelmében péntektől kötelező lesz a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken Magyarországon. A döntés szerint ez alól kivételt képeznek a sportolók, az edzők, a mérkőzésvezető, a versenybíró és ezek segítői, valamint a szabadtéren megtartott gyűlés felszólalója. A szervezőknek kötelezően fel kell hívniuk a résztvevők figyelmét mindkét esetben a maszkhasználatra, ha valaki nem hajlandó maszkot hordani, el kell azonnal távolítani az eseményről.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, hogy az Európai Unió az AstraZeneca gyógyszergyárral írt alá szerződést, ha az ő koronavírus-vakcinájuk beválik, akkor tőlük a kormány 6,5 millió oltóanyagot vesz, 13 milliárd forintért. Gulyás szerint még Oroszország és Kína áll jól vakcinagyártásban, ha ők járnak sikerrel, akkor onnan fog a kormány vásárolni. Elmondta azt is, hogy nincs arra terv, hogy bezárják az iskolákat, és az oktatást az online térbe vigyék át. A kormány vizsgálja a járványhelyzetet, ha kell, szigorúbb döntést hozhatnak, de a többségi álláspont az, hogy a védekezéshez a jelenlegi szabályokat minél szigorúbban be kell tartani. Ha emberi életeket lehet megvédeni szigorításokkal, a kormány fog szigorúbb döntést hozni.

Koronavírus-fertőzéssel lélegeztetőgépen van egy miniszterelnöki megbízott, korábbi államtitkár, erősítette meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Telex értesülését. Gulyás személyiségi jogok miatt nem árulta el, konkrétan kiről van szó. Gulyás szerint ez a személy ugyanakkor nem került kontaktba egy kormányzati emberrel sem.

A német kormány Heves, Zala és Somogy megyét is kockázatosnak minősítette a koronavírus szempontjából, olvasható a német külügyminisztérium honlapján. Az utazási figyelmeztetés október 24-től lép életbe. Ezzel már szinte az össze magyarországi megyére utazási korlátozás van érvényben. Már csak Békés és Fejér megye nem szerepel a német listán. A hivatalos indoklás szerint a korlátozást „a magas fertőzöttségi adatok” miatt vezették be. A német kormány arra figyelmezteti állampolgárait, hogy ezekbe a megyékbe ne utazzanak, vagy fokozottan figyeljenek a védekezésre.

Az Európai Unió a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felülvizsgálta és szűkítette azoknak az országoknak a listáját, ahonnan korlátozások nélkül lehet bejutni az unió országaiba. A csütörtökön közzétett döntés értelmében lekerült a listáról Kanada, Tunézia és Grúzia is, viszont felkerült rá Szingapúr, így összesen kilenc olyan EU-n kívüli ország van, amellyel szemben a tagállamoknak a korlátozások feloldását javasolják.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!