Az EU szűkítette a járványszempontból biztonságos országok listáját

2020. október 22. – 19:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felülvizsgálta és szűkítette azoknak az országoknak a listáját, ahonnan korlátozások nélkül lehet bejutni az unió országaiba. A csütörtökön közzétett döntés értelmében lekerült a listáról Kanada, Tunézia és Grúzia is, viszont felkerült rá Szingapúr, így összesen kilenc olyan EU-n kívüli ország van, amellyel szemben a tagállamoknak a korlátozások feloldását javasolják.

Első alkalommal júniusban tették közzé az EU-n kívüli országokra vonatkozó listát, amin akkor tizenöt ország szerepelt, mostanra viszont csak Kína, Ausztrália, Japán, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Uruguay maradtak, Szingapúr pedig felkerült a listára. Kína esete ezzel együtt is különleges, onnan csak akkor engedélyezik a szabad beutazást, ha a kínai hatóságok is beengedik az uniós polgárokat, az irányelvek alapján pedig ugyanez vonatkozik Kína különleges közigazgatási területeire, Hongkongra és Makaóra is.

A listáról korábban Szerbia, Montenegró, Algéria és Marokkó kerültek le. Az ajánlás alkalmazásában Andorra, Monaco, San Marino és Vatikán lakosai EU-beli lakóhellyel rendelkező személynek tekintendők, illetve a schengeni országok, vagyis Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is részt vesznek az EU+ térségbe irányuló, nem alapvetően szükséges utazások korlátozásában. Az EU olvasatában az ország számít biztonságosnak, ahol az új koronavírus-fertőzöttek száma az EU-s átlaghoz közelít, vagy annál kisebb mértékben növekszik.

Az Európai Unió tanácsának ajánlásai jogilag nem kötelező erejűek, végrehajtásukért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek. A tagállamok dönthetnek úgy, hogy csak fokozatosan oldhatják fel a listán szereplő országokra vonatkozó utazási korlátozásokat, de valamilyen, a listán nem szereplő nem EU-s országra vonatkozóan nem oldhatják fel a korlátozásokat azt megelőzően, hogy arról közös döntés született volna.

>>> A Telex további friss híreiért kattintson ide <<<

(Borítókép: NurPhoto/Getty Images)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!