Belgiumban kijárási tilalom lesz, bezárnak az éttermek

2020. október 16. – 07:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

21:35 – Belgiumban egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek, jön az éjszaki kijárási tilalom

Hétfőtől egy hónapra bezárnak az éttermek is, a kijárási tilalom éjféltől reggel 5-ig lesz érvényben. Kültéren este 8-ig lehet alkoholt fogyasztani. Belgiumban a járvány kezdete óta 192 ezer ember fertőződött meg, és 10 336 a halottak száma. (MTI)

21:00 – Elmarad az EU és Kína csúcstalálkozója

A koronavírus-fertőzöttek számának drámai emelkedése miatt nem tartják meg az Európai Unió és Kína részvételével a november közepére, Berlinben tervezett csúcstalálkozót, jelentette be Angela Merkel német kancellár Brüsszelben pénteken. A Kínával tervezett csúcstalálkozót, amelyre a tervek szerint Hszi Csin-ping kínai elnök online jelentkezett volna be, eredetileg szeptemberben tartották volna Lipcsében, de a koronavírus-járvány miatt későbbi időpontra, november 16-ra halasztották. Információk szerint a megbeszélést egy későbbi időpontban, videókonferencián tartják meg az uniós intézmények vezetői, valamint a kínai elnök részvételével. (MTI)

19:09 – Az olasz orvosok önkéntes kijárási korlátozására szólítottak fel

Önkéntes kijárási korlátozására szólították fel a lakosságot az olasz orvosok pénteken, hogy csökkenjen a koronavírus-járvány terjedése. Az olasz orvosszövetség arra kért mindenkit, hogy az egészségügy működőképességének fenntartása érdekében csak munkavégzés és tanulás céljával hagyják el otthonukat. Az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma meghaladta a tízezret pénteken. A házi orvosokat is tömörítő szakmai szövetség (Fimmg) felhívása szerint az olaszok azonnal és önkéntesen tekintsék érvényesnek a kijárási korlátozást.

A számok aggasztóan emelkednek, minden eszközzel korlátozni kell a fertőzés terjedését, a munkavégzés és az iskolába járás mellett minden más tevékenység, mozgás felesleges, vagyis feláldozható

– olvasható a Fimmg közleményében.

19:07 – Alig érinti a járvány az iskolákat Németországban

Szinte teljesen elkerülte az iskolákat az új típusú koronavírus a tanév első szakaszában Németországban egy pénteken ismertetett felmérés szerint. Az iskolák mellett eddig az óvodákat is szinte teljesen elkerülte a járvány. A tartományi kormányok adatai szerint a tanév kezdetétől az őszi szünetig országos átlagban a tanulók 98 százaléka részt tudott venni az iskolai, tantermi oktatáson. A legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában a tanulók 0,04 százaléka – a mintegy kétmillió iskolás közül 853 – fertőződött meg, vagyis tízezer tanulóra négy igazolt fertőzés jut. Ugyancsak 0,04 százalékos arányt regisztráltak Bajorországban és Schleswig-Holsteinben. Szász-Anhalt tartományban egyetlen fertőzöttet sem találtak az őszi szünetig, és a legkevésbé jó helyzetben lévő Berlinben is csupán a tanulók 0,07 százaléka – tízezerből hét – kapta el a vírust október közepéig. Az adatok azt jelzik, hogy eddig nem igazolódtak be azok az aggodalmak, amelyek szerint az iskolarendszer újraindítása miatt tömegesen fertőződnek majd meg gyerekek, és az osztálytermek potenciális járványgócok lesznek – emelte ki összeállításában a Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztősége. (MTI)

14:36 – Népszava: Hétfőn újabb járványügyi szigorítások jöhetnek

A lap értesülései sürgősséggel dönthet hétfőn az Országgyűlés néhány újabb járványügyi szigorításról. Úgy tudják, az intézkedések több területre is kiterjednek majd, de érinthetik például a maszkviselést mellőzésének bírságolását, pontosabban annak súlyosabb szankcióját. Most az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, és az állomásokon is kötleező maszkot viselni, aki pedig ezt felszólításra sem hajlandó megtenni vagy elhagyni a helyet/buszt/járművet, azt 10-50 ezer forintra is bírságolhatják. (Népszava)

14:08 – Alacsony a kockázata annak, hogy repülőgépen kapjuk el a koronavírus-fertőzést

Rendkívül alacsony a koronavírus-fertőzés veszélye a repülőgépek fedélzetén – derült ki az Egyesült Államok védelmi minisztériumának tanulmányából, amit az MTI szemlézett. A jelentés szerint ha egy ülő utas maszkot visel, akkor az általa kilélegzett részecskék mindössze 0,003 százaléka jut el a közvetlen utastársa feje körüli légzési zónába. Ez az arány akkor is ennyi, ha a gépen minden egyes ülés foglalt.

14:00 – Benyújtotta Semjén a törlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot

2021. június 30-ig hosszabbítanák meg a törlesztési moratóriumot aszerint a törvényjavaslat szerint, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be az Országgyűlésnek. Az indokolás szerint a javaslat célja, hogy az egyes kiemelt társadalmi csoportok, így a nyugdíjasok, a gyermeket nevelő szülők, az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak számára a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségére vonatkozó hiteltörlesztési, fizetési moratórium továbbra is fennmaradjon, a hiteladósok átmeneti fizetési haladékot kapjanak 2021. június 30-ig. A cégek közül csak azokra vonatkozik a hiteltörlesztési moratórium, akik a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás meghatározásáról szóló kormányrendelet alapján annak minősülnek. Ezért a törvényjavaslat felhatalmazza a kormányt a nehéz pénzügyi helyzetben lévő vállalkozás mutatószámának meghatározására. (MTI)

13:37 – Közel hatezer új fertőzött Ukrajnában, Kijevben egy kórház már megtelt betegekkel

A koronavírusos betegek kezelésére kijelölt kórházak egyike teljesen megtelt az ukrán fővárosban – közölte pénteki online tájékoztatóján Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester. Eközben ismét csúcsot döntött az újonnan regisztrált fertőzöttek száma Ukrajnában, megközelítve a hatezret és több mint százan haltak meg ismét az elmúlt napban. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által közzétett adatok alapján 5992 új esettel 287 231-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 106 újabb halálos áldozattal 5408-ra. Eddig 121 919-en gyógyultak meg, viszont jelenleg már 159 904 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban. A Kijevi Közgazdasági Iskola szakértői legfrissebb előrejelzésükben azt prognosztizálták, hogy ha a kormányzat nem vezet be szigorúbb korlátozásokat a mostaniaknál, novemberben már napi tízezerrel is nőhet a fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig az év végéig megközelítheti a húszezret. Közben megfertőződött az első kormánytag is: Olekszij Csernisov területfejlesztési miniszter maga hozta nyilvánosságra, hogy elkapta a vírust, ezért házi karanténba vonult. (MTI)

13:22 – Müller Cecília nem árulja el, hány kórház telt meg koronavírus-fertőzöttel

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóját Bognár Lajos országos főállatorvos kezdte, aki elmondta, hogy az élelmiszerek és azok csomagolása nem játszik szerepet a vírus továbbterjedésében. „A vírus emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed” – mondta. Müller Cecília országos tisztifőorvos ezután a tovább emelkedő számadatokról beszélt: 1293 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 43 025 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma, mondta. Több újságírói kérdésre is válaszolt, ám amikor az RTL Klub rákérdezett, hogy jelenleg hány kórház telt meg koronavírus-fertőzöttel, az országos tisztifőorvos inkább arról kezdett beszélni, hogy az egészségügyi intézmények három nagy csoportra oszlanak. „Ha az első vonal betelik, akkor egyet lépnek, belép a második vonalbeli ellátó rendszer, erről értesítést kap az Országos Mentőszolgálat. Van a súlyos betegek ellátására szolgáló hely és van a gyanús betegek ellátására szolgáló hely” – mondta.

13:16 – Szlovéniában bezárják a vendéglátóhelyeket, Horvátországban először van ezer fölött a napi új fertőzöttek

Szlovénia erősen fertőzött régióiban bezárják a vendéglátóhelyeket, hogy javítsanak a súlyosbodó járványügyi helyzeten, Horvátországban pedig először haladta meg az ezret az újonnan fertőzöttek napi száma – derült ki a koronavírus-válságstábok pénteki közléséből. A szlovén kormány rendelete szerint péntektől hét régióban lakhelyelhagyási és gyülekezési tilalmat vezettek be, bezárták a vendéglátóhelyeket, edzőtermeket és sportközpontokat. A fodrász- és szépségszalonokban egyszerre csak egy ember tartózkodhat. Ezek azok a régiók, amelyekben az elmúlt két hétben százezer főre vetítve a fertőzöttek száma meghaladta a 140-et. A kormány által pénteken közzétett adatok szerint csütörtökön 834-gyel 11 518-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Négy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 180-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 242-en vannak kórházban, közülük 45-öt ápolnak intenzív osztályon. (MTI)

13:15 – A miniszterelnöki főtanácsadó olyan szert ajánl a járvány elleni védekezésre, ami arra pont nem jó

Konkrét készítményt nevezett meg a koronavírus terjedése elleni védelem egyik újabb eszközeként a miniszterelnöki tanácsadó. A hátrányos helyzetű települések iskoláinak kiküldött körlevelet a szociológus Hegedűs Zsuzsa azzal indokolta, hogy a külföldi licenc alapján Magyarországon gyártott készítmény elérhető árú, a benne lévő hatóanyag hasznát pedig a vakcina kidolgozásáért felelős magyarországi kutatócsoport vezetője, a pécsi Jakab Ferenc virológus professzor is elismerte. A kutatócsoport korábban valóban tett említést arról, hogy az azelasztin ígéretes lehet a vírus elleni küzdelemben. De nem a megelőzésben, hanem – ha azt laboratóriumi vizsgálatok igazolják – a már kifejlődött betegség kezelésében. Arról pedig szó sincs, amit a levél állít, hogy „4 órán keresztül biztosítja, hogy orron át a vírus ne jusson be a szervezetbe”.

12:35 – Két hét alatt megháromszorozódott a kórházban kezelt fertőzöttek száma Csehországban

Csehországban továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-járvány, és Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint várható, hogy a napi esetszám még kb. két hétig emelkedni fog. Az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken közölt adatok szerint csütörtökön az új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 9721 volt, ami 177-el több mint szerdán, és a járvány márciusi kezdete óta ez az eddigi maximum. Az aktív esetek száma jelenleg 84 430, közülük 2920 személyt kórházban kezelnek, 543 beteg állapotát súlyosnak minősítik az orvosok. Október eleje óta a kórházban kezeltek száma megháromszorozódott. A járványban eddig 1230-an haltak meg, közülük 559-en októberben. A hatóságok igyekeznek növelni a kórházi kapacitásokat, ezért a hét végén Prágában elkezdődik egy 500 ágyas tábori kórház építése. (MTI)

11:40 – 150 fős esküvőt szüntettek be a rendőrök Londonban

A tiltás ellenére körülbelül 150 vendéggel ünnepelte a házasságkötését egy pár október 13-án, kedden, Londonban – a bulinak a rendőrség vetett véget. Mivel szeptember 28-a óta tilos Londonban 15 résztvevőnél többel eseményeket tartani, ezért a szervezőt megbírságolták a szabálysértésért. (Mylondon.news)

10:20 – Elkezdték a Favipiravir klinikai tesztelését is a Korányiban

Megkezdte a hazai fejlesztésű Favipiravir és Remdesivir hatóanyagú gyógyszerek klinikai tesztelését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. A kórház eddigi tapasztalatai szerint ezek az antivirális szerek hatásosak, jól tolerálhatóak, mellékhatás alig jelentkezik a kezelés során. Az intézményben a járvány kezdete óta több száz koronavírusos beteget ápolnak, hiszen a kórház a három kiemelt budapesti intézmény egyikeként március óta fogadja a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegeket. A jelentős betegszám miatt az intézet most fontos szerepet tölt be a hazai fejlesztésű gyógyszerek klinikai vizsgálatában is. (MTI)

09:16 – WHO: A remdesivir nem hatékony a koronavírus ellen

„Meggyőző és kiábrándító” eredményre jutott egy kutatás után az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mint írják: a remdesivir nevű hatóanyagnak nincs igazán hatása, ettől nem halnak bele kevesebben a fertőzésbe, és nem épülnek fel gyorsabban a betegek. A kutatást 30 ország 11 ezer koronavírus-fertőzöttjén végezték el. A hatóanyagot fejlesztő amerikai cég, a Gilead Sciences szerint a WHO kutatása még nem jelenti azt, hogy valóban hatástalan lenne a gyógyszer, a Vekruly (a remdesivir a hatóanyag neve, a cég ezt tartalmazó gyógyszere a Veklury márkanéven fut). Attól tartanak, hogy nem vizsgálták meg elég alaposan ahhoz, hogy megalapozottan hatástalannak nyilvánítsák. Azt is furcsának találták, hogy ezeket az eredményeket a WHO még nem publikálta egy komoly szakmai lapban sem, így nem ellenőrizték szigorúan ezeket az állításokat.

09:14 – 33-an haltak meg koronavírusban, 1293 újabb fertőzött

1293 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 43 025 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 33 krónikus beteg, így az elhunytak száma 1085 főre emelkedett, ezzel ismét meghaladta a napi új halálos áldozatok száma az eddigi legmagasabb értéket (29). 1642 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen. 13 134-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 806 fő. Az aktív fertőzöttek 32%-a, az elhunytak 42%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti – közölte a koronavirus.gov.hu.

08:20 – Csütörtök délig 12 beteg kapta meg Magyarországon a remdesivir hatóanyagú gyógyszert

Hétfőn kezdődtek a Richter-féle, remdesivir hatóanyagtartalmú gyógyszer klinikai vizsgálatai, csütörtök délig 12, középsúlyos vagy súlyos tüneteket tapasztaló beteg kapta meg azt. A kutatások fő koordinátora, a Hungarian Clinical Research Infrastructure Network (HECRIN) vezetője, Kovács L. Gábor szerint messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni az eddigi kezelésekből, mivel a gyógyszert 5-10 napig kell adni a betegeknek, ugyanakkor a legelső betegnek kétnapnyi gyógyszerezés után már nem volt szüksége oxigénre. Beszélt arról is, hogy a vizsgálatba bevont 12 beteg közül senkinél sem tapasztaltak csütörtök délutánig mellékhatást. (Index)

07:18 – Már 38,8 millióan fertőződtek meg koronavírussal világszerte

A világon 38 854 432 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 097 278, a gyógyultaké pedig 26 814 948 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek kora reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 38 441 934 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 097 278, a gyógyultaké pedig 26 596 369 volt. A legfertőzöttebb országnak számító Egyesült Államokban 7 979 448 fertőzött volt eddig a napig, míg Indiában 7 307 097 fertőzöttet, Brazíliában pedig 5 169 386-ot jegyeztek fel. (MTI)

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!