A miniszterelnöki főtanácsadó olyan szert ajánl a járvány elleni védekezésre, ami arra pont nem jó

Legfontosabb

2020. október 16. – 10:56

frissítve

A miniszterelnöki főtanácsadó olyan szert ajánl a járvány elleni védekezésre, ami arra pont nem jó

Másolás

Vágólapra másolva

Konkrét készítményt nevezett meg a koronavírus terjedése elleni védelem egyik újabb eszközeként a miniszterelnöki tanácsadó. A hátrányos helyzetű települések iskoláinak kiküldött körlevelet a szociológus Hegedüs Zsuzsa azzal indokolta, hogy a külföldi licenc alapján Magyarországon gyártott készítmény elérhető árú, a benne lévő hatóanyag hasznát pedig a vakcina kidolgozásáért felelős magyarországi kutatócsoport vezetője, a pécsi Jakab Ferenc virológus professzor is elismerte. A kutatócsoport korábban valóban tett említést arról, hogy az azelasztin ígéretes lehet a vírus elleni küzdelemben. De nem a megelőzésben, hanem – ha azt laboratóriumi vizsgálatok igazolják – a már kifejlődött betegség kezelésében. Arról pedig szó sincs, amit a levél állít, hogy „4 órán keresztül biztosítja, hogy orron át a vírus ne jusson be a szervezetbe”.

„Senkinek nem ajánlottam, hanem kértem, hogy tájékoztassák a szülőket, az intézményvezetőket, a lakosságot ennek a már generikus áron forgalmazott orrspraynek a létezéséről, amely viszonylag magas védettséget nyújt néhány órán keresztül a vírusfertőzés, illetve továbbfertőzés veszélyétől” – írta a Telex megkeresésére Hegedüs Zsuzsa. A miniszterelnöki főtanácsadó elmondása szerint a konkrét orrspray, illetve az abban lévő azelasztin-hidroklorid védőhatásáról dr. Rácz Jenő tájékoztatta, aki tanácsadóként dolgozik a titkárságán. „Segít a Covid-19-pandémia Kínában való megjelenése óta az egész világra vonatkozó adatok napi regisztrálásában, mely elengedhetetlenül szükséges a minket is elérő pandémia terjedési sebességének pontos ismeretéhez, ami a megfelelő prevenció fontos feltétele.”

Hegedüs szerint a szer hasznát a Pécsi Tudományegyetemen dolgozó Jakab Ferenc professzor is elismerte előadásában. A virológus a vezetője annak a kutatócsoportnak, amelynek feladata a magyar koronavírus-vakcina kifejlesztése. A professzornál érdeklődtünk a Hegedüs levelében foglaltakról, ő az egyetem kommunikációs vezetéséhez irányított, ahonnan kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz.

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen 2020. szeptember 25-énFotó: Sóki Tamás / MTI
Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen 2020. szeptember 25-énFotó: Sóki Tamás / MTI

Az azonban tudható, hogy az azelasztinról „a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportja és az osztrák Cebina biotechnológiai cég közös vizsgálata alapján felmerült, hogy alkalmas lehet a koronavírus elleni új terápiás gyógyszer kidolgozására”. A kutatók hangsúlyozzák, a hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes – derült ki Jakab korábbi tájékoztatásából.

Megkeresésünkre eddig az Emmi sem reagált, amelytől az iránt érdeklődtünk, hogy mennyiben tartják megengedhetőnek, hogy egy főtanácsadó egy konkrét gyógyszer alkalmazását javasolja gyerekek esetében.

Hegedüs három évtizede foglalkozik a leszakadó, hátrányos helyzetű térségekkel. A szociológust Orbán Viktor már 2009-ben felkérte a társadalmi felzárkóztatási program kidolgozására, majd nevezte ki 2010 után a területre fókuszáló miniszterelnöki főtanácsadóvá.

„Mivel az Allergodilra vonatkozó információ a YouTube-csatornán jelent meg, s ennek következtében feltehetően a Google keresőn keresztül elérhető, a leszakadt települések kor fájának ismeretében a meglévő hálózat és a szinte minden családban megtalálható okos telefonok ellenére még a polgármestereknek sem jut eszébe a Covid-19-cel kapcsolatos nemzetközi információk megszerzése a neten keresztül. Nyelvtudás híján ráadásul az végképp nem jut eszükbe, hogy hozzám hasonlóan megtalálják azokat a zömmel angol nyelvű portálokat, ahonnan minden információ beszerezhető (pl. míg én januárban elsősorban az oxfordi egyetem már 40 éve világhírű epidemiológia csapatától szereztem be az információkat, a tudományos publikációik elolvasása után, január vége óta a Johns Hopkins egyetemet követem, ahol naponta közli a Covid fertőzésének illetve a halálozási arányának pontos adatait a világ összes országára vonatkozóan)” – írta Hegedüs.

A szer „előnye, hogy elérhető áron, minden patikában beszerezhető, ráadásul egy magyar cég, a megvásárolt külföldi licenc alapján gyártja. Amúgy nem véletlen, hogy a polgármesterek nekem írott reakcióinak többsége megköszöni a tájékoztatást” – közölte a miniszterelnöki főtanácsadó.

Csakhogy a levél fő állítása, miszerint a hatóanyag négy órán át megakadályozná, hogy a vírus bejusson a szervezetbe, finoman szólva nem áll túl erős lábakon. Ezzel kapcsolatban nincs nyoma egyetlen klinikai vizsgálatnak sem. Márpedig ha megelőzésre használnak egy olyan szert, ami arra nem alkalmas, az hamis biztonságérzetet ad, és ezzel alaposan oldalba rúgja a védekezés hatékonyságát.

A Hegedüs Zsuzsa által küldött email az általános iskolák intézményvezetőinek. Forrás: Olvasónk / Telex
A Hegedüs Zsuzsa által küldött email az általános iskolák intézményvezetőinek. Forrás: Olvasónk / Telex

Az operatív törzs szerint ártalmas is lehet

Kérdéseinket a Hegedüs Zsuzsa levelében megjelölt orrspray-t illetően Müller Cecília vezette testülethez is elküldtük.

Azt viszont a tisztifőorvos az operatív törzs legutóbbi tájékoztatóján közölte:

„Az elmúlt napokban reklámoztak egy orrspray-t, azzal a szöveggel, hogy hatékony lehet a koronavírus ellen, ez kísérleti stádiumban, kutatás alatt van, de klinikailag még nem bizonyított a hatása, ezért egyelőre senki ne használja”

– mondta a tisztifőorvos. Ez egyébként egy allergiagyógyszer, és

„akár ártani is tudunk vele, ha túl gyakran használjuk”, kiszáradhat tőle az orr nyálkahártyája, ami kedvezhet a kórokozók megtelepedésének

– mondta az operatív törzs vezetője.

A miniszterelnöki főtanácsadó körleveléről először a Pirulakalauz.hu adott hírt, akkor még nem megerősítve, hogy a levél valóban a miniszterelnöki főtanácsadótól jött. A gyógyszerészettel foglalkozó oldal szerint kétségtelen, hogy az első vizsgálatok szerint a hatóanyag „kapcsolódhat azokhoz a fehérjékhez, amelyek szükségesek a vírus sejtbe jutásához”, ez azonban még nem garanciája annak, hogy a szer valóban alkalmas lesz a betegséggel szemben – ahogyan korábban már több, ígéretesnek látszó hatóanyag is megbukott, mint a klorokin, a hidroxiklorokin, a ritonavir vagy a lopinavir.

A Pirokalauz cikkét jegyző Csupor Dezső, a Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke, a Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerészeket, orvostanhallgatókat oktató szakember szerint hajmeresztő egy olyan levél terjesztése, amely

„egy gyógyszer nem engedélyezett célú felhasználására buzdít kisiskolások körében”. „Aki a levelet írta, valószínűleg nincs tudatában annak, hogy milyen felelőtlenséget vállal a levél terjesztésével.”

„Akik ilyen levelet írnak, azt is végiggondolhatnák, hogy a közbizalmat sem igazán építi, ha a szülők a gyermekek gyógykezeléséről az információkat az iskolákon keresztül a tanároktól kapják meg – az ilyen információk normál esetben a szakemberektől jutnak el az érintettekhez.”

(Borítókép: Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!