33-an haltak meg koronavírusban, 1293 újabb fertőzött

2020. október 16. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva találja.

1293 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 43 025 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 33 krónikus beteg, így az elhunytak száma 1085 főre emelkedett, ezzel ismét meghaladta a napi új halálos áldozatok száma az eddigi legmagasabb értéket (29). 1642 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen. Az áldozatok között van egy 20 éves férfi is, az alapbetegségeknél azt írták: csontvelő-transzplantáció, kóros elhízás, vérszegénység.

13 134-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 806 fő. Az aktív fertőzöttek 32%-a, az elhunytak 42%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti – közölte a koronavirus.gov.hu.

Előző nap 950 újabb fertőzöttről és 29 halálos áldozatról számolt be a hivatalos honlap, kórházban összesen 1555 beteget kezeltek a fertőzés miatt, közülük 167-en voltak lélegeztetőgépen. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta, hogy a koronavírusos betegek ellátására kijelölt három fővárosi kórház telítettsége most 50-70 százalék között van, és amikor elérik a 80 százalékos telítettséget, belépnek majd a második körös ellátóhelyek is.

Forrás: Telex
Forrás: Telex

A magyar koronavírus-fertőzésről szóló részletes grafikonjainkat ide kattintva nézheti meg.

Szóba került ismét az influenza elleni oltás is, erről azt mondta, hogy már kint van az üzemorvosoknál és a háziorvosoknál az oltóanyag, és javasolta, hogy a magas kockázati csoportokba tartozók mindenképpen oltassák be magukat. Szerinte ebbe egyrészt az idős emberek tartoznak, akiknek olyan időpontot kell találni az oltóanyag beadására, amikor nem találkoznak más betegekkel az orvosi rendelőkben; másrészt beletartoznak azok is, akik munkakörükből adódóan magasabb kockázatnak vannak kitéve. Beszélt arról is, hogy az influenza elleni oltás nem véd meg a koronavírustól, de a kórokozók mindkét esetben ugyanazt a légúti területet támadják meg az emberi szervezetben, ezért érdemes az oltással csökkenteni a kockázatokat.

Arról már Mohács polgármestere számolt be, hogy a Mohácsi Kórház belgyógyászatán 24 koronavírusos beteget azonosítottak, köztük több orvos és ápoló is van. Balassagyarmat polgármestere, Csach Gábor is a Facebookon számolt be a balassagyarmati kórház helyzetéről: az intézmény már tavasszal is kijelölt Covid-kórház volt, most is első lépcsős kiemelt intézménynek számít a járvány elleni védekezésben. Csach azt írta, hogy a gyermekosztály felszabadításával tovább kellett bővíteni a koronavírusos betegek ellátására szolgáló helyet, és beszámolt arról is, hogy „a hét második felében már naponta több koronavírus beteget gyógyítottak a gyarmati kórházban a kollégák, mint az első hullámban három hónap alatt.”

Az esetszámok folyamatosan emelkednek más európai országokban is: Franciaországban csütörtökön 30 621 új fertőzöttet regisztráltak, amennyit még sosem a koronavírus év eleji megjelenése óta. A 66 milliós ország ezzel a világon a harmadik helyen áll az új fertőzöttek számában a jóval nagyobb lakosságú, 328 milliós USA és a csúcstartó, 1,3 milliárd lakosú India után. Hasonló rekordok dőltek meg Olaszországban, Németországban, Lengyelországban vagy Hollandiában.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!