932 új fertőzött, 21 beteg meghalt

2020. október 8. – 08:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

932 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 34 046 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 21 beteg, így az elhunytak száma 898 főre emelkedett, 9187-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 23 961 fő.

Az aktív fertőzöttek 35 százaléka, az elhunytak 48 százaléka, a gyógyultak 34 százaléka budapesti. 804 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Szerdán 816 új fertőzött volt, és minden eddiginél több, 24 ember halt bele a fertőzésbe, köztük egy 21 éves nő. Az aktív fertőzöttek száma 23 088 volt.

Forrás: Telex.hu
Forrás: Telex.hu

A hazai adatokat részletesen bemutató grafikonunkat itt tudja megnézni.

Szerdán kiderült, hogy már gyártják a koronavírus elleni gyógyszert a Richter gyógyszergyárban. A Richter öt hónap munka eredményeként megoldotta a súlyos stádiumban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen legyártott. A gyógyszer szeptemberben már minőség-ellenőrzési vizsgálaton is átesett, és így körülbelül 260 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé egyelőre. Ezt a mennyiséget folyamatosan tudják növelni.

Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján a 21 éves nő haláláról azt mondta, gyors és tragikus betegségben halt meg, „tulajdonképpen csak a laborvizsgálat igazolta a pozitivitást”, és nem gondolják, hogy a fertőzés volt a halál oka. „De Magyarországon mindenkit, aki meghalt és pozitívnak bizonyult valamikor is a tesztre, azt hozzászámítjuk a halálesetekhez.” Müller Cecília elmondta azt is, a járványügyi adatok indokolják, hogy további laboratóriumok is bekapcsolódjanak a tesztek feldolgozásába. Kedden újabb két labort jelöltek ki, és folyamatban van egy nagy kapacitású labor bevonása is.

A szerdai kormányülésre érkező minisztereket kérdezte a Telex stábja, többek között a várható járványügyi intézkedésekről. Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta: „Ha a megbetegedések a világon mindenhol emelkedni fognak, nálunk is ennél lényegesen keményebb intézkedéseket kell majd hoznunk, hogy megakadályozzuk.” A videót itt nézheti meg:

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga a vizsgált itthoni településeken. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szennyvízvizsgálatai alapján ugyanannyi a mért településeken (pl. Budapest, Győr, Szeged, Kecskemét stb.) a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, mint egy héttel ezelőtt. A vizsgálatok szerint a koronavírus szennyvízzel vagy vízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálata lehetővé teszi a vírus terjedésének nyomon követését, a koncentrációnövekedés akár 4-10 nappal előre tudja jelezni a megbetegedések számának növekedését.

Karantén alá vonták a miskolci Károly Hotelt, és onnan sem ki, sem oda be nem engednek senkit. Az elsődleges információk szerint azért zárták le a munkásszállóként üzemelő hotelt a hatóságok, mert az ott lakók között vannak olyan munkások, akik érintettek a tiszaújvárosi tömeges koronavírus-fertőzésben. A Mol tiszaújvárosi telephelyén, az építkezésen 200 fertőzöttet találtak a hatóságok.

Magyarország jelenleg Európa legfertőzöttebb országai között van. A pozitivitási ráta tekintetében is Európa sereghajtói közé tartozunk, ami azért rossz hír, mert ez a mérőszám mutathatja meg, mennyire tartják kézben a magyar hatóságok a járványt. A tesztelésről és a pozitivitási rátáról készült átfogó videónkat itt nézheti meg.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!