Már gyártják a koronavírus elleni gyógyszert a Richter gyógyszergyárban

2020. október 7. – 14:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Richter 5 hónap munka eredményeként megoldotta a súlyos stádiumban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen legyártott – értesült az Index. A lap értesüléseit megerősítette Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Beke elmondta,

„a gyógyszer szeptemberben már minőségellenőrzési vizsgálaton is átesett, és így körülbelül 260 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé egyelőre. Ezt a mennyiséget folyamatosan tudják növelni”.

A gyógyszergyár kommunikációs igazgatója szerint a remdesivir az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát. Az igazgató közölte azt is, hogy a gyógyszergyár a kormánytól kapta megbízást, és a fejlesztést is a kormányzat finanszírozza. „A Richter a legyártott gyógyszereket átadja, azok kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, így a gyógyszergyárnak ebből árbevétele nem keletkezik”.

Az ITM szeptember végén jelentette be, hogy megkezdődhet a koronavírussal fertőzöttek favipiravirral való kezelése is. A favipiravir hatóanyagú Avigan gyógyszerrel az országban először a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáján kezelhetik a koronavírusos betegeket. A kezelésnek köszönhetően rövidebb gyógyulási idő és kevesebb szövődmény várható a betegség során.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!