Pintér: Lényegesen keményebb intézkedések is jöhetnek

2020. október 7. – 11:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda reggel kormányülés volt Orbán Viktor hivatalában. Az érkező minisztereket aktuális kérdésekről próbáltuk kérdezni, több-kevesebb sikerrel:

Az ülésre érkező Pintér Sándort – aki a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs egyik vezetője is – arról kérdeztük, hogy mit gondol arról, hogy a WHO májusban kiadott kritériumrendszere alapján a magyar hatóságok nem tartják kontroll alatt a járványt.

Pintér szerint a járvány elején 1 százalék alatt is tudták tartani a pozitív tesztek arányát, júniusban pedig volt olyan nap, amikor egyetlenegy új megbetegedés sem volt. A belügyminiszter szerint a pozitivitási ráta (a tesztek mekkora hányada ad pozitív eredményt) ősszel nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon megemelkedett.

A Telex legfrissebb híreit itt találja, kattintson!

„Úgy gondolom, ha összevetjük a magyar eredményeket Európa és a világ eredményeivel, akkor még mindig azt tudjuk mondani, hogy a leghatékonyabb védekezésbe Magyarország van.”

„Természetes, hogy ha a megbetegedések a világon mindenhol emelkedni fognak, nálunk is ennél lényegesen keményebb intézkedéseket kell majd hoznunk, hogy megakadályozzuk.”

A járvány kontrollálásához Pintér szerint „kevés az intézkedők akarata, az állampolgárok akarata is kell”. A miniszter hozzátette: ha az állampolgárok betartják az intézkedéseket, akkor „reményeik szerint továbbra is a legalacsonyabb fertőzöttséggel” számolhatunk.

A belügyminiszter a válasza végén pedig gratulált nekünk, hogy maszkban mentünk oda hozzá forgatni:

Pintér kijelentéseit a sikeres magyar védekezésről árnyalja, hogy Magyarország jelenleg Európa legfertőzöttebb országai között van. A pozitivitási ráta tekintetében is Európa sereghajtói közé tartozunk, ami azért rossz hír, mert ez a mérőszám mutathatja meg, mennyire tartják kézben a magyar hatóságok a járványt.

A tesztelésről és a pozitivitási rátáról készült átfogó videónkat itt nézheti meg.

Az ülésre érkező Novák Katalin családügyi minisztert a készülő családtámogatási programról kérdeztük. A politikus szeptember közepén arról beszélt, hogy minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készül. Kérdésünkre annyit árult el, hogy a meglévő programok közül nem szeretnének semmit kivezetni, hanem bővíteni szeretnék a családtámogatási lehetőségeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!