Három hónap után újra korlátozásokat vezetnek be Olaszországban

Másolás

Vágólapra másolva

Karanténban az Európai Bizottság elnöke és Malajzia miniszterelnöke is. Szükségállapot a cseheknél, telítődik az intenzív osztály Romániában, itthon pedig gyógyult fertőzötteket vár az Országos Vérellátó Szolgálat: frissülő koronavírus híreink belföldről és külföldről.

18:53: Ismét szigorítanak Olaszországban

Három hónap után ismét szigorításokat vezetnek be Olaszországban a járványhelyzet miatt, Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán írja alá a rendeletet. Az újabb szigorításokat fokozatosan vezetnék be, a kezdeti tervek között van a szájmaszk kötelezővé tétele az egész országban (ahogy ezt májusban is bevezették), annak mellőzése esetén a 400-tól 3000 euróig terjedő bírság kiszabása. Meghosszabbítják január 31-ig a veszélyhelyzetet. A vendéglátóhelyek a rendelet szerint este 11-ig lehetnek nyitva majd, szükség esetén pedig az üzletekben egy időben tartózkodók számát is korlátozni fogják.

Egy nap alatt hétfőre 2257 új beteget azonosítottak, az aktív fertőzöttek száma pedig átlépte az 50 ezret. Az intenzívre kerülők száma a korábbi tíz helyett már napi hússzal emelkedik. Az olasz parlament egyre több tagja bizonyul pozitívnak, illetve az egyik legnagyobb olasz újság, a La Stampa szerkesztőségét is be kellett zárni, miután a főszerkesztő beteg lett. (MTI).

16:34: A WHO szerint minden tizedik ember elkapta a fertőzést

Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója szerint a számok eltérőek a városokban és a vidéki területeken, valamint nincs minden embercsoport ugyanannyira kitéve a vírusnak. Ez a becslés, miszerint már mintegy 760 millió ember elkaphatta a koronavírust, messze felülmúlja az eddig igazolt fertőzéses esetek 35 milliós számát. Szakértők régóta figyelmeztetnek arra, hogy a hivatalosan regisztrált adatoknál lényegesen magasabbak lehetnek a valós számok.

Eközben az USA, az EU és Ausztrália felszólította a WHO-t, hogy küldjenek egy nemzetközi szakértői csoportot Kínába, hogy felderítsék a SARS-CoV-2 eredetét. (MTI)

14.45 New Yorkban újra bezárhatnak az iskolák és éttermek a járvány terjedése miatt

New York Cityben ismét emelkedik az új fertőzöttek száma, így a városban és környékén újra bezárások jöhetnek. Bill de Blasio, New York polgármestere vasárnap azt javasolta, zárják be az iskolákat és a nem létszükségletű vállalkozásokat azon a kilenc területen, ahol magas a pozitív tesztek aránya.

Az Egyesült Államokban jelenleg 7,4 millióan fertőzöttek, 209810 ember halt meg a vírus miatt. Mindössze néhány államban csökken a napi új esetek száma, a többi helyen újra terjed a járvány, így az újranyitási kísérletek számos államban tolódnak. (CNN)

14:25: Birminghamben megbírságoltak egy kocsmát, amiért nem tartotta be a korlátozásokat

A Greyhound nevű pubban tartott esküvőn a rendőrség szerint kétszer annyian voltak, mint amennyi megengedett lenne. A 60 fős vendégsereg ráadásul éjfél utánig maradt, ami szintén a járvány miatti korlátozásokba ütközik. A rendőrség 1000 fontra (kb. 400 ezer forintra) büntette a pubot, miután a szomszédok a hangos zaj miatt kihívták őket. (Sky)

14:10: Párizsban bezár a vendéglátóhelyek egy része

A járvány terjedése miatt Párizs két hétre bezáratta a kávézókat és bárokat. Didier Lallement rendőrkapitány szerint azért van új intézkedésekre (így a social distance betartatására is) szükség, mert a vírus túl gyorsan terjed. Párizsban kb. 3500 a napi új fertőzöttek száma, de ez múlt hét hétfőn a 6000-et is elérte.

Elisabeth Borne munkaügyi miniszter arra is felszólította az embereket, hogy térjenek át a home office-ra. Az éttermek, uszodák és edzőtermek egyelőre nyitva maradnak, azonban szigorú korlátozásokat kell betartaniuk. Az intézkedéseket október 19-én vizsgálják felül. (Yahoo)

14:00: Újabb rekord Romániában, telítődnek az intenzív osztályok

Egy nap alatt újabb 1591 fertőzöttet diagnosztizáltak Romániában. Már több mint 8 ezer ember szorul kórházi ápolásra, miközben egyre több megyében telítődtek a fertőzöttek számára elkülönített intenzív osztályok. A járvány kezdete óta először haladta meg a 8 ezret a kórházban kezeltek száma, illetve vasárnap átlépte az 5 ezret a vírus áldozatainak száma. (MTI)

13:50: Két hétre karanténba vonul a malajziai miniszterelnök

Yassin Muhyiddin hétfőn jelentette be, hogy karanténba vonult, miután a hét végén találkozott Zulkifli Muhammad al-Bakri vallásügyi miniszterrel. Al-Bakri tesztje hétfőn lett pozitív a vírusra. Muhyiddin első tesztje negatív lett, a kormányfő mellett karanténba vonult az egyeztetés több résztvevője is. (MTI)

13:15: Operatív törzs: A Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkezőknek már egy negatív teszt is elegendő

Az országos tisztifőorvos szerint a megbetegedések statisztikája átterjedt az idősebb korosztályra is, de egyelőre jellemzően a fiatalabb korosztály érintett a járvány második hullámában. Hozzátette: felszálló szakaszban vagyunk, és ez alól Magyarország sem kivétel. „Ezért nagyon fontos a nagyfokú fegyelmezettség a lakosság részéről, hogy a megfelelő védekezést segítsék” – mondta. Nő az ápoltak száma, ezért az egészségügyi dolgozók személyi vezérlése is zajlik, ez azt jelenti, hogy a koronás betegeket koncentráltan igyekeznek ellátni. Cikkünket itt olvashatja el bővebben.

12:55: 760 beteget kezeltek eddig a Dél-pesti Centrumkórházban

Hétszázhatvan koronavírusos beteget kezeltek eddig a Dél-pesti Centrumkórházban, százhúszat közülük az intenzív osztályon – közölte a kórház főigazgatója hétfőn az M1-en. Vályi-Nagy István azt mondta, hogy tavasszal, a járvány kezdetén nehéz volt a betegek ellátása, mert nagyon sok mindent nem tudtak a vírus természetéről, most viszont sokkal több a tapasztalat, és vannak bevált antivirális szerek is. Ilyen a remdesivir, amely súlyos betegség esetén is segít, és a favipiravir, amelyet enyhe fertőzés esetén lehet használni. Vályi szerint a kórház felkészült, megfelelő mennyiségű felszerelése van, és terveik vannak arra, hogy súlyosabb járványhelyzet esetén mennyi ágyat ürítenek ki, milyen osztály működését szüntetik meg átmenetileg és hol helyezik el a betegeket. (MTI)

11:15 – Gyógyult fertőzötteket vár az Országos Vérellátó Szolgálat

„A magyar COVID-19 fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Vérellátó Szolgálat a lehető legtöbb, korábban PCR pozitív, de legalább 3 hete tünetmentes személy jelentkezését kéri és várja”. A jelentkezők előzetes orvosi kivizsgáláson vesznek részt, ezután a szakemberek döntenek a jelentkezők alkalmasságáról, és tájékoztatást adnak a plazmaferezisről. Az e célt szolgáló kampányuk ma (hétfőn) indul. (A koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap)

10:45: Nem a maszkbírságból fog meggazdagodni a BKK

Inkább figyelmeztetik, mint megbírságolják a maszkszabályokat megsértőket a fővárosban a BKK-ellenőrök, a közterület-felügyelők és a rendőrök. A BKK-hoz legfeljebb 80 ezer forintnyi összeg folyhatott be maszkpótdíjból, a FÖRI nem szabott ki bírságot. A figyelmeztetett emberek túlnyomó része figyelmetlenségre, elfelejtett maszkra hivatkozott, és megértette az intézkedést, csak néhányan álltak bele a vitába. Cikkünket itt olvashatja bővebben.

10:18 – Karanténba vonult Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke a Twitteren jelentette be, hogy múlt hét kedden részt vett egy értekezleten, amin egy olyan személy is megjelent, akinél vasárnap igazolták a koronavírus-fertőzést. A szabályozások értelmében von der Leyen kedd reggelig izolálja magát. Megjegyezte: legutoljára csütörtökön negatív lett a tesztje, ma ismét végeznek rajta egyet. (Twitter)

09:40: Az aktív fertőzöttek száma 22 482-re nőtt itthon

905 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 31 480 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 11 beteg – közülük tízen hetven év felettiek –, így az elhunytak száma 833 főre emelkedett, 8165-en pedig már meggyógyultak. A napi adatokról szóló cikkünket itt olvashatja el bővebben.

09:15: Újra szükségállapot van Csehországban

Csehországban éjfélkor hétfőre virradóra újra életbe lépett a szükségállapot, amelyet a kormány hirdetett ki harminc napra, hogy jogi alapot teremtsen a koronavírus-járvány elleni gyorsabb és hatékonyabb fellépésre. Az elmúlt héten az új igazolt fertőzések növekedésének napi száma már meghaladta a 3500-at, és naponta több mint tíz beteg halt meg a koronavírus következtében. A szükségállapot lehetőséget ad az egészségügyi tárcának, hogy az orvostanhallgatókat is bevonja a kórházi munkákba. Mintegy 1700 orvos és nővér ugyanis megkapta a koronavírust, összesen több ezer egészségügyi dolgozó van karanténban, ezért nagy szükség van az új munkaerőre. Éjfélkor életbe lépett több új óvintézkedés is, amely egyelőre két hétig lesz érvényben. A járvány által leginkább veszélyeztetett régiókban bezártak a középiskolák, és áttértek a távoktatásra. A sajtó szerint ez az ország mintegy felét érinti. (MTI)

07:30 – Amerikai adatok

Az Egyesült Államokban eközben 9 híján 40 ezer új esetet jelentettek, ami ugyan rémisztően magas számnak tűnik, de valójában lakosságarányosan éppen a magyar mérték körül van. A szintén erősen fertőzött közép- és dél-amerikai országok nagyobb államai közül Mexikó 3712, míg Brazília 8456 új esetet jelentett.

07:10 – Kimaradt a nyilvántartásból 15 ezer fertőzött

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap éjjel ismertetett, korrigált összesítésében közölte: a szeptember 25. és október 2. közötti időszakban országszerte 15 841 olyan koronavírus-fertőzést szűrtek ki, amelyek a számítógépes feldolgozórendszer meghibásodása miatt nem kerültek be a napi adatismertetésekbe.

A tárca ezeket a pozitív leleteket most hozzáadta a nyilvántartáshoz, így a vasárnap éjjel közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 22 961 újonnan kiszűrt esettel emelkedett a koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában.

06:45 – Négyhetes bezárkózást javasol az írek egészségügyi bizottsága

Írország egészségügyi rendkívüli bizottsága azt javasolta vasárnap, hogy négyhetes teljes bezárkózásra lenne szükség a koronavírus-járvány terjedése ellen. A testület javaslatait eddig az ír kormány szinte maradéktalanul megfogadta.

Az országos bezárkózás javaslatát a kabinet hétfőn vitatja meg. Az egészségügyi csapat a legszigorúbb, ötös szintű korlátozásrendszert is kezdeményezte. Jelenleg Írország 26 megyéjéből 24-ben csupán kettes szint van érvényben, hármas pedig Dublinban és Donegalben.

Ötös szintnél a lakosságot megkérik, hogy maradjon otthon, és csak testmozgás miatt mozduljon ki, de otthonától öt kilométernél nem messzebbre. Írországban április vége óta nem jegyeztek fel egy nap alatt annyi új fertőzést, mint a múlt héten szombaton.

Több ezer eset kimaradt az utóbbi napokban a nagy-britanniai koronavírus-fertőzések napi nyilvántartásából, és ezek utólagos hozzáadásával átlépte a félmilliót a járvány kezdete óta kimutatott fertőzések száma. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!