Operatív törzs: A Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkezőknek már egy negatív teszt is elegendő

2020. október 5. – 11:17

frissítve

Operatív törzs: A Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkezőknek már egy negatív teszt is elegendő

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőre 905 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 31 480 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 11 beteg – közülük tízen hetven év felettiek –, így az elhunytak száma 833 főre emelkedett, 8165-en pedig már meggyógyultak, közölte Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Az újabb áldozatok közül kilencen szív- és érrendszeri megbetegedésben voltak érintettek, ketten pedig légzőszervi megbetegedésben szenvedtek.

Az országos tisztifőorvos szerint a megbetegedések statisztikája átterjedt az idősebb korosztályra is, de egyelőre jellemzően a fiatalabb korosztály érintett a járvány második hullámában. Hozzátette: felszálló szakaszban vagyunk, és ez alól Magyarország sem kivétel. „Ezért nagyon fontos a nagyfokú fegyelmezettség a lakosság részéről, hogy a megfelelő védekezést segítsék” – mondta.

Nő az ápoltak száma, ezért az egészségügyi dolgozók személyi vezérlése is zajlik, ez azt jelenti, hogy a koronás betegeket koncentráltan igyekeznek ellátni.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy „a kormány döntésének megfelelően az orvosok bérfejlesztése is eldöntésre került, így ezzel és morálisan is szeretnénk köszönetet mondani az orvosoknak, akiknek nemcsak többletfeladatuk van, de azt ráadásul nem a megszokott helyen kell elvégezniük”.

Az oktatási intézményekben javuló tendenciát tapasztalnak. A mostani adatok szerint 21 óvodában és 5 iskolában van rendkívüli szünet, 64 osztálynál zajlik digitális oktatás.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkezők már egy negatív koronavírusteszt esetén mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

Az elmúlt 24 órában összesen 64 rendőri intézkedés történt. „22 embert figyelmeztettek, 2 személlyel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek, mert a tömegközlekedési eszközökön nem használták megfelelően a maszkot” – közölte Kiss.

Ellenőrizték a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat is, összesen négy esetben állapítottak meg szabálysértést, de minden esetben csak figyelmeztették az érintetteket.

A Telex.hu több kérdést is küldött az operatív törzsnek. Az alábbi kérdésekre szerettünk volna választ kapni, de a hétfői tájékoztatón egyikre sem reagáltak:

  • Mennyire vált a fiatalabb korosztály érintettségének emelkedésével a koronavírus által veszélyeztetett csoporttá a kismamáké?
  • Bátran lehet gyermeket vállalni a jelenlegi járványügyi helyzetben?
  • Bátran lehet nem várt terhességet megtartani, azaz minden szükséges ellátás biztosított a magyar ellátórendszerben a kismamák számára?
  • Itthon volt-e/van-e érintett, koronavírussal igazoltan fertőzött, kórházba került kismama?
  • Ha volt, az állapota milyen, a terhességet befolyásolta a betegség lefolyása, a csecsemő időre, előbb, esetleg fertőzötten született?
  • Vesztettünk-e el gyermeket igazoltan a koronavírus miatt?
  • Nőtt az elmúlt hónapokban a vetélések, koraszülések száma?
  • Ha egy terhes nő kerül Covid-panaszokkal kórházba, kaphat gyógyszereket, vagy a jelenlegi gyógyszeres terápiák magzatkárosító hatását figyelembe kell venni?
  • Tervezi-e az operatív törzs, hogy ismét személyes kérdezési lehetőséget biztosító sajtótájékoztatókat szerveznek?

További újságírói kérdésekre Müller Cecília az alábbi válaszokat adta.

  • Az influenza elleni védőoltás nem tartalmaz élő vírust, így annak beadása sem veszélyes, mondta Müller Cecília. Ezek az oltóanyagok biztonságosak, bármilyen lappangási szakaszban van valaki. Az orvosnak is fontos információ, ha valaki be van oltva influenza ellen, akkor nagyobb valószínűséggel indul el a koronavírus-diagnózis felállításának irányába. (TV2, InfoRádió)
  • Az influenzaoltás igénylése jellemzően a háziorvosnál történik. Telefonon kell bejelentkezni érte, a személyes megjelenés során az orvos megállapítja az olthatóságot; ha ennek nincs akadálya, a háziorvos beadja az oltást. Évek óta az üzemorvosok is beadhatják az influenza elleni védőoltást. (InfoRádió)
  • A büntetés-végrehajtási intézetekben nemcsak szájmaszkot, hanem már védőruhát is készítenek a fogvatartottak. A kórházparancsnokok jelentése alapján az intézmények két hétre előre el vannak látva. (Somogyi Hírlap)
  • A nyílt piacokon is ajánlott a maszk viselése, válaszolta Müller Cecília.
  • Van elegendő védőeszköz, az emberek maguk számára is biztosítják a maszkokat. A lényeg, hogy az orrot és a szájat eltakarja, és amennyire lehet, érintkezzen a maszkkal. Az anyagát tekintve javasolt a pamut és az olyan anyagok, amelyeket 60 fok felett is lehet mosni, később vasalni (Kelet-Magyarország)
  • Pénzügyi korlátja egyetlen pillanatig sem volt a PCR-tesztek elvégzésének. Akinek szüksége volt erre, annak térítésmentesen biztosított volt a PCR-teszt elvégzése. (RTL Klub)
  • Ha nagyobb számban lettek volna megbetegedések, akkor az az európai Szuperkupa felé irányította volna az operatív törzs figyelmét, azonban nincsen a szeptember 24-i futballmérkőzéshez köthető gócpont. (RTL Klub)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!