Nem a maszkbírságból fog meggazdagodni a BKK

2020. október 5. – 10:36

frissítve

Nem a maszkbírságból fog meggazdagodni a BKK

Másolás

Vágólapra másolva

Inkább figyelmeztetik, mint megbírságolják a maszkszabályokat megsértőket a fővárosban a BKK-ellenőrök, a közterület-felügyelők és a rendőrök. A BKK-hoz legfeljebb 80 ezer forintnyi összeg folyhatott be maszkpótdíjból, a FÖRI nem szabott ki bírságot. A figyelmeztetett emberek túlnyomó része figyelmetlenségre, elfelejtett maszkra hivatkozott, és megértette az intézkedést, csak néhányan álltak bele a vitába.

BKK-ellenőrök: az kap pótdíjat, aki nem akar maszkot húzni

Összesen 5-6, de mindenképpen 10 alatt volt az elmúlt hetekben a helytelen maszkviselés miatt, a tömegközlekedési járműveken kiszabott bírságok (pótdíjak) száma, tájékoztatta lapunkat a BKK. Ez a 8000 forintos pótdíjat alapul véve legfeljebb 80 ezer forint bevételt hozhatott a cégnek.

Mint közölték, a BKK ellenőrei csak azokban az esetekben pótdíjazták a maszkot helytelenül viselő (vagy egyáltalán nem viselő) utast, ha a felszólítás ellenére is kötötte az ebet a karóhoz, és nem akarta felvenni a védőeszközt.

A FÖRI közteresei: bírság nem volt, csak figyelmeztetés

Szeptember közepétől átlagosan napi 15-20 közterület-felügyelő ellenőrizte a fővárosban a maszkviselési szabályok betartását a FÖRI részéről, 12 nap alatt 591-szer figyelmeztették a szabálytalankodókat, de bírságot egy esetben sem szabtak ki, tudtuk meg a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságtól (FÖRI).

A közterület-felügyelők tapasztalatai szerint egy-két korai esettől eltekintve együttműködőek voltak az emberek, és nem szegültek ellen a felszólításnak. A néhány berzenkedő is hamar megértette, hogy a maszkot mások védelme miatt is viselni kell.

A főváros szeptember 17-től szigorította meg a Budapesten érvényes maszkviselési szabályokat: kötelezővé tette a maszkot a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken. A rendelet előírásainak ellenőrzésére, betartatására a közterület-felügyelőket jelölték ki, akik nyolcezer forint közigazgatási helyszíni bírsággal büntethetik a szabály megsértőit, amennyiben figyelmeztetés ellenére sem tartják be az előírásokat. A BKK-nál pár nappal korábban már bevezették, hogy az utazási feltételek megsértése miatt pótdíjazzák a maszkot nem viselő utasokat.

A FÖRI szerint többségében a helytelen maszkviselés miatt kellett figyelmeztetni az embereket. Az első időkben többször előfordult, hogy valaki egyáltalán nem vett fel maszkot, de az utóbbi napokban ez már szinte teljesen megszűnt. Mostanában inkább az orr szabadon hagyása, illetve a maszk áll alá tolása miatt kellett szólni, de az emberek minden esetben elsőre eleget tettek a kérésnek.

A szabálytalankodók általában arra hivatkoztak, hogy csak elfelejtkeztek a maszkról, vagy nem figyeltek rá, hogy felvegyék, de a felszólítás után szinte mindenki azonnal meg tudta oldani az arcának az eltakarását. Akinél nem volt maszk, vagy arra hivatkozott, hogy elszakadt a gumija, az kapott egy steril maszkot a közterület-felügyelőktől. A közterület-felügyelők elmondása szerint a felszólítottak között egyformán előfordultak a fiatalabb és az idősebb korosztályból is.

A FÖRI elsősorban a közösségi közlekedési eszközökre és azok megállóira, illetve a fővárosi fenntartásban lévő intézmények ügyfélszolgálataira, közönség által is használható helyiségeire koncentrál az ellenőrzések során. Olyan eddig még nem fordult elő, hogy valaki feljelentett volna mást, mert nem vett fel maszkot ott, ahol az kötelező.

Rendőrség: röpködnek a feljelentések

A FÖRI és a BKK mellett a rendőrség is bírságol a maszkszabályok megsértése miatt. Mint az operatív törzs legutóbbi, pénteki tájékoztatóján elhangzott: a rendőrök 599-szer intézkedtek a szabályok szeptember 21-ei hatályba lépése óta.

Kiss Róbert alezredes tájékoztatása szerint közérdekű üzem megzavarása, valamint a kereskedelmi üzletekben és közintézményekben a védelmi intézkedések megszegése miatt 43 rendőri intézkedés volt; 20 esetben pedig nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot a tömegközlekedési eszközökön. Utóbbi miatt 16 embert figyelmeztettek a rendőrök, a többi esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Az üzletekben, vendéglátóhelyen vagy más intézmény területén 23 alkalommal intézkedtek csütörtökön, amiért az emberek nem tartották be a védelmi intézkedéseket: 17 embert figyelmeztettek, hárman helyszíni bírságot kaptak, hármat pedig feljelentettek a rendőrök, áll a kormány járványügyi tájékoztató honlapján.

(Borítókép: Maszkot viselő utas egy villamosmegállónál. Fotó: Bődey János / Telex)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!