Januárban újabb 40 kastélytól szabadul meg az állam

2024. október 25. – 16:32

Januárban újabb 40 kastélytól szabadul meg az állam
Lázár János sajtótájékoztatót tart Békéscsabán 2024. október 25-én – Fotó: Lázár János / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Januárban újabb körben mintegy 40 állami tulajdonú kastélyt hirdetnek meg a kormány kastély-örökbefogadási programjában, jelentette be Lázár János pénteken Békéscsabán az MTI beszámolója szerint. Az építési és közlekedési miniszter arra is figyelmeztette a kastélyok iránt érdeklődő önkormányzatokat, hogy olyan tőkeerős cégekkel kell felvenniük a versenyt, mint a Mol, az OTP, a Richter, a Magyar Bankholding vagy a 4iG.

„A kastélyok, nemzeti jelentőségű műemlékek fenntartása drága mulatság, nem olcsó szórakozás. Inkább a jómódú városok, közösségek és emberek hobbija tud lenni”

fogalmazott Lázár, akinek van személyes tapasztalata is a témában: a batildai vadászkastély résztulajdonosa.

A héten a hódmezővásárhelyi és a szabadkígyósi önkormányzatban is arról döntöttek, hogy megpályázzák a Békés megyében található szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt. Lázár azt mondta a kastélyról: nem lett felújítva az emelet és a melléképületek, ezekre még nagyjából 7,7-8,6 milliárd forint között kellene költeni. „Tőkeerős partnerre van szükség” szerinte, aki a felújítás mellett az üzemeltetésre is tud forrást szánni. A következő tíz évben összesen mintegy 8-10 milliárd forintra lesz szükség.

Az építési és közlekedési miniszter úgy fogalmazott: tiszteletben tartja a szabadkígyósi vagy más önkormányzat tervét és szándékát, mindenki egyenlő eséllyel indul, várják a pályázatokat és megvizsgálják majd az üzleti terveket. Az állam ugyanakkor kiemelt támogatást nem fog adni az „örökbe fogadóknak”, mert ha tudna adni, megcsinálná maga.

Lázár János azt is mondta, hogy a legtőkeerősebb hazai vállalatok: a Mol, az OTP, a Richter, a Bankholding vagy a 4iG be fognak szállni a programba, és a pályázó önkormányzatoknak velük kell felvenniük a versenyt. A miniszter szerint megnyugtató lehet mindenki számára, hogy a nagy magyar cégek a társadalmi felelősségvállalás jegyében nemcsak a sportot, hanem a műemlékvédelmet és az örökségmegőrzést is finanszírozzák.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély egyike azoknak az állami tulajdonú, EU-s és állami közpénzmilliárdokból felújított kastélyoknak, amelyeket magánkézbe szerveznek ki. A tavaly júniusban elfogadott törvény értelmében 48 kastély privatizációját készítik elő. A törvény végső formátuma azt mondja ki, hogy a korábban állami tulajdonban lévő kastélyállomány egy része, parkkal és a kastély ingóságaival együtt ingyen átruházható olyan magánszemélyeknek vagy piaci szereplőknek, akik képesek vállalni, hogy az ingatlanok állagromlását megelőzik, és fenntartják azok közfunkcióját.

A próbaévben nyolc nemrég felújított kastélyra írtak ki pályázatot, ezek egyike a szabadkígyósi kastély. Lázár János szerelemprojektjéről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!