Hódmezővásárhely döntött: megvennék a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt

2024. október 22. – 18:33

Hódmezővásárhely döntött: megvennék a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt
A felújított szabadkígyósi Wenckheim-kastély az átadás napján, 2022. március 19-én – Fotó: Rosta Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megszavazta a hódmezővásárhelyi közgyűlés, hogy a város pályázatot nyújtson be a szabadkígyósi Wenckheim-kastély tulajdonjogának megszerzésére a kormány kastély-örökbefogadási programjában.

Márki-Zay Péter szerint a döntéssel megakadályozták, hogy egy újabb magyar kastélyt lopjanak el, a nemzeti kincseket ugyanis köztulajdonban kell tartani. A hódmezővásárhelyi polgármester arra biztatta a többi önkormányzatot is, hogy a nemzeti kincsek megmentése érdekében gondoskodjanak arról, hogy az „örökbefogadásra” ítélt kastélyok ne kerüljenek magánkézbe.

„Nem fogunk eladósodni, nem fogjuk túlvállalni magunkat, mert okosabbak vagyunk, és nem lopunk”

– fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester, aki ennél jobb beruházást jelenleg nem tud elképzelni az önkormányzat számára, és gazdasági szempontból is jó döntésnek tartja a kastély örökbefogadását.

Az MTI tudósítása szerint a polgármester arról is beszélt, hogy a kastély épületét korábban már felújították, de a teljes rekonstrukcióhoz még további munkálatokra lesz szükség. A kastély évente 250 millió forintos működési költsége kitermelhető, az épület gazdaságosan üzemeltethető lenne, tette hozzá.

Szél István fideszes képviselő elfogadatlannak nevezte, hogy miközben a közgyűlés költségtakarékossági okokból öt hónapra bezár kulturális intézményeket, az önkormányzat át akarja venni egy, a várostól több mint 70 kilométerre található kastély fenntartását és működtetését harminc évre. A fideszes képviselő szerint az előterjesztés semmilyen üzleti tervet, hatástanulmányt nem tartalmaz arról, ez mekkora anyagi terhet jelent majd a városnak, milyen hitelfelvételre lesz ehhez szükség.

A pályázat benyújtását a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselői – egy tartózkodás mellett – támogatták, míg a Fidesz–KDNP képviselői nemmel szavaztak.

Az 1875 és 1879 között épült kastélyt a második világháború után államosították, majd mezőgazdasági és élelmiszeripari szakiskolát helyeztek el benne. Az épület műemléki helyreállítása 2019 és 2022 között történt meg a Nemzeti Kastélyprogram keretében több mint 3,2 milliárd forint hazai és uniós forrásból.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély egyike azoknak az állami tulajdonú, EU-s és állami közpénzmilliárdokból felújított kastélyoknak, amelyeket magánkézbe szerveznek ki. A tavaly júniusban elfogadott törvény értelmében 48 kastély privatizációját készítik elő. A törvény végső formátuma azt mondja ki, hogy a korábban állami tulajdonban lévő kastélyállomány egy része, parkkal és a kastély ingóságaival együtt ingyen átruházható olyan magánszemélyeknek vagy piaci szereplőknek, akik képesek vállalni, hogy az ingatlanok állagromlását megelőzik, és fenntartják azok közfunkcióját.

A próbaévben nyolc nemrég felújított kastélyra írtak ki pályázatot, ezek egyike a szabadkígyósi kastély. Lázár János szerelemprojektjéről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!