MTÜ: Sehol nem olyan magas az AirBnb-turizmus aránya, mint Budapesten

2024. október 21. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekes adatokat tartalmazó elemzéssel jelentkezett a Portfolión Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója AirBnb-ügyben. Könnyid nem foglal állást az AirBnb tiltásával vagy szabályozásával kapcsolatban, de több szempontot is felvet, amelyek fontosak lehetnek a kérdés megítélésében.

Eszerint:

  • 2023-ban, egyetlen év alatt 32 százalékkal nőtt Budapesten azon szálláshelyek száma, amelyek fogadtak vendégeket;
  • tavaly év végén 13 ezer szálláshely működött 26 ezer szobával és összesen 58 ezer férőhellyel;
  • ez alapján Budapesten már több AirBnb-típusú szoba van, mint ahány szállodai szoba.

Könnyid arról is ír, hogy a kiadott szálláshelyek több mint háromnegyede, 78 százaléka négy kerületbe, az ötödik-hatodik-hetedik-nyolcadikba koncentrálódik.

A 2023-as adatok alapján egy AirBnb-be érkező vendég átlagos költése 13 ezer forint, míg egy szállodai vendég átlagosan 37 ezer forintot költ egy nap. Egész tartózkodásra vetítve ez az AirBnb-s vendégeknél 40 ezer forint, a szállodai vendégeknél 95 ezer forint.

Könnyid szerint egy 2023-as tanulmány rávilágít, hogy a vendéglátáson belül sehol nem olyan magas az AirBnb-be érkező turisták aránya, mint Budapesten. A régiós átlag 28 százalék, míg Budapesten 40 százalék.

Az MTÜ-vezér kiemeli, hogy a magánszálláshelyek legkedvezőbb adózási formája az évi 38 400 forintos átalányadózás, amit 7 éve nem emeltek. Ezt egy olyan időszakban vezették be, amikor még nem terjedt el az online platformokon keresztül végzett szálláskiadás, így nem is lehetett ennyit keresni ezzel. Könnyid szerint emiatt időszerű lenne a vonatkozó adó felülvizsgálata.

Terézvárosban betiltják, budapesti szabályozás jöhet

Terézváros lakói idén szeptemberben szavazhattak az AirBnb betiltásáról. A két hétig tartó népszavazáson a szavazásra jogosultak mindössze 20 százaléka voksolt, közülük viszont 54 százalék a tiltás mellett foglalt állást. Soproni Tamás momentumos polgármester az eredmény kihirdetése után azt írta: 2026-tal tiltják majd meg a lakások rövid távú kiadását, a tulajdonosoknak így lesz ideje felkészülni a változásra.

A terézvárosi népszavazás eredményhirdetése után Szentkirályi Alexandra fővárosi Fidesz-elnök egy országos Airbnb-szabályozás kidolgozását javasolta. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem sokkal később bejelentette: minden eddiginél szigorúbb szabályozást dolgoznak majd ki.

A Telexen is több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy milyen változást hozhat a terézvárosi demokráciakísérlet, elemeztük, hogy mit nyer és mit veszít a VI. kerület, ha betiltja az Airbnb-ket, és a Téma egy korábbi adásában is erről vitázott Somló Iván, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének alelnöke és Misetics Bálint szociálpolitikus, Karácsony Gergely főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója. Az erről szóló videót itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!