Úgy tűnik, a Liberty Steel sem tudja megmenteni a Dunaferrt, két leányvállalata ellen is felszámolási eljárás indult

2024. október 1. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány mindent megtett a Dunaferr megmentéséért, a Liberty viszont nem teljesítette a vállalásait – közölte kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca közleményében azt írja, a Liberty a vasmű megmentésére 100 napos programot dolgozott ki, amelyben vállalta, hogy stabilizálja és felfuttatja a termelést. A vállalások alapján 2024 februártól 4 hónap alatt, fokozatosan kellett volna felfuttatni a termelést 0-ról havi 100 ezer tonnára, ettől végül messze elmaradt a Liberty. Emellett azt is ígérték, hogy hosszú távon biztosítják a Vasműben dolgozók megélhetését és folyamatosan fejleszti a béreket.

Az NGM szerint a vállalások teljesítésében csak minimális előrelépés történt. Ebben az energiaárak növekedésének is szerepe van. Ráadásul az acél világpiaci ára az elmúlt időszakban összeomlott, ami miatt nem csak a magyar, hanem az európai acélipar is komoly nehézségekkel küzd. Az minisztérium szerint megoldást jelentene az acél zöld előállítása, a Liberty azonban úgy tűnik, ebben sem lépett jelentősen előre, ráadásul a termelés átállítása közel 200 milliárd forintos befektetést igényelne.

A tárca közleményében hangsúlyozza, a kormány a céggel szemben mindent megtett azért, hogy megmentsék a Dunaferrt, összesen 70 milliárd forinttal járult hozzá – a dolgozók bérét fél éven át a kormány fizette és a szén-dioxid kvóta felhasználását is lehetővé tette.

Kedden ráadásul az is kiderült, hogy a a Liberty fizetésképtelensége miatt felszámolási eljárást kezdeményeztek két leányvállalata ellen. A minisztérium közölte, folyamatosan egyeztet a Libertyvel a jövőbeli tervekről és a bérek kifizetésével kapcsolatban – utóbbiak rendezésére a minisztérium külön felhívta a cég figyelmét.

Frissítés: A keddi fejlemények miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtótájékoztatót is tartott. A Portfolio szerint Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azt mondta, segíteni fogják a munkavállalókat – szükség esetén munkahelymegőrzéssel, munkahelyteremtéssel és átképzéssel kapcsolatos programokkal. Lóga Máté államtitkár kijelentette, ha a helyzet úgy alakul, készen állnak a gyors beavatkozásra.

Frissítés 2: Cikkünk megjelenése után a Liberty közleményben osztotta meg álláspontját. Azt írják, a Dunaferr felvásárlása után bíztak abban, hogy „reális esélyek nyílnak a termelés felfuttatásához szükséges működőtőke megszerzésére.” Elismerték, hogy a magyar kormány konstruktívan támogatta a folyamatot, a piac hanyatlása és az európai acélipar bizonytalansága miatt a vállalatnak azonban nem sikerült új működőtőkét szereznie a magyar bankoktól. Mindezek ellenére, azt írják, az összes munkavállalójukat megtartották, és 10%-os bérfejlesztést, valamint bónuszt biztosítottak számukra. Kijelentették, folyamatosan egyeztetnek a magyar kormánnyal a kérdés gyors megoldása érdekében, hogy hosszú távon fenntartható üzleti működést biztosíthasson.

Még 2022-ben derült ki, hogy a Dunaferr fizetésképtelenné vált és azon év végén felszámolás alá került. A kormány Védelmi bizottságot állított fel. Nagyjából egy éve derült ki, hogy az indiai hátterű Liberty Steel 20,9 milliárd forintért és 37 milliárd forint környezetvédelmi vállalásért megvette a Dunaferrt és ezzel megmaradhat a közel 3700 dolgozó állása.

Mostanra mégis úgy tűnik, hogy az indiai Liberty-csoport valójában nem adott igazi esélyt a hosszabb távú integrált működésnek. Segítséget kértek az államtól, eladták jó pénzért a korábbi évek termelési átlagai alapján járó szén-dioxid-termelési kvótákat és bankgaranciához nyúltak, de eközben nem tudtak kialakítani egy olyan üzleti modellt, amely az alaptevékenység jövedelmezőségére épít.

Ahogy korábban már megírtuk, június 10-én, egy nappal a választások után a Liberty Dunaújváros, az ISD Dunaferr helyén működő cégek tulajdonosa bejelentette: fokozatosan leállítja az utolsó két kokszolókemencét. A munkánkat segítő acélipari szakemberek szerint egy ilyen folyamat nagyjából másfél hónapig tart, de már gyakorlatilag visszafordíthatatlan. Vagyis tényleg vége, Magyarországon – legalábbis egyelőre – megszűnik az acélgyártás.

A Dunaferr kálváriájáról itt és itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!