Szó nélkül lecsapott a kormány Paksra, aztán kitalálta, hogy mégis megbeszélné velük a dolgokat

2024. augusztus 22. – 16:19

Szó nélkül lecsapott a kormány Paksra, aztán kitalálta, hogy mégis megbeszélné velük a dolgokat
Szabó Péter, Paks jelenlegi, októberig hivatalban lévő fideszes polgármestere beszédet mond a Kalocsa és Paks közötti új Duna-híd avatásán a Bács-Kiskun vármegyei Foktőnél 2024. június 6-án. Mögötte Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János építési és közlekedési miniszter és Süli János KDNP-s országgyűlési képviselő – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Paks októberben hivatalba lépő megválasztott polgármestere, Heringes Anita is csak egy tegnap kiküldött levélből és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, kormányinfós megszólalásából értesült arról, hogy a kormány mégis tárgyalna Pakssal a várostól elvett iparűzésiadó-bevételről – nyilatkozta a Telexnek. Azt még nem tudja, az erről szóló tárgyalások mikor kezdődnek majd el.

A kormány egy július 31-én éjjel kiadott rendelettel különleges gazdasági övezetté nyilvánította a paksi atomerőmű területét, amelynek az iparűzésiadó- és építményadó-bevétele így Paks városától Tolna és Bács-Kiskun vármegyékhez került át. Paks ezzel bevételeinek több mint egyharmadától esik el, ami veszélyeztetheti a városba tervezett fejlesztéseket.

A kormány kritikusai szerint a döntés minden bizonnyal összefügg azzal, hogy a júniusi választáson a rendszerváltás óta először nem jobboldali, illetve nem fideszes polgármestert választottak meg Pakson. A kormány döntését többek között Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is kritizálta, szerinte egy ilyen döntés olyan alapvető szolgáltatásokat veszélyeztethet, mint a bölcsőde, az óvoda és a szociális intézmények működése.

Az augusztus 22-i Kormányinfón Gulyás Gergely aztán azt mondta: „Az intézkedés optikája rossz, időzítése szerencsétlen, még akkor is, ha belátható és helyes, hogy miközben Paksnak iszonyatos iparűzésiadó- és építésiadó-bevétele van, aközben a fejlesztések a környező települések számára infrastrukturális fejlesztést igényelnek és megterhelést jelentenek.”

Gulyás azt is mondta: szerinte az adók egy részének elvonása helyes, de az nem, hogy a teljes összeget mások kapják. A kormány szerinte nyitott arra, hogy tárgyaljanak a várossal, ezért Lázár János vezetésével le is fognak ülni a paksi önkormányzat vezetésével. A Telex kérdésére, hogy miért nem a döntés előtt egyeztettek Paks vezetésével, azt mondta: utólag látta be a kormány, hogy erre szükség van.

A júniusi választáson az ellenzéki jelölteket tömörítő Paksi Deák Ferenc Egyesült nyert a városban. Az egyesület nevében oldalán Heringes Anita megválasztott polgármester a Kormányinfó után azt írta ki a Facebookra: „Tegnap Szijjártó Péter miniszter úr megkeresésemre válaszul, szeptember végi találkozót kezdeményezett! Ma pedig Gulyás Gergely miniszter úr szóban is elmondta, a mostani és leendő képviselőtársaimmal közösen megírt levelünkre válaszul, hogy a Kormány nyitott a tárgyalásra! Köszönöm minden Fidesz-KDNP-s és PDF-s képviselőnek, aki aláírta a levelet! Köszönöm a paksi lakosságnak, hogy kiállt, kiáll magáért! Ez még az út kezdete, de valami elkezdődött.”

Megkérdeztük Heringes Anitát, hogy ő pontosan mit tud, és kivel miről tárgyal, vagy fog tárgyalni. Azt mondta, itt két ügyről is van szó. Megválasztása után ugyanis megkereste a Paks II.-ért felelős Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy tárgyaljanak a beruházásról. Erre kapta azt a visszajelzést, hogy szeptember végén – tehát nem sokkal a hivatalba lépése előtt – tárgyalhatnak Szijjártóval.

Ezzel párhuzamosan Heringes vezetésével a paksi önkormányzat képviselő-testületének több – köztük kormánypárti és ellenzéki – tagja aláírt egy Orbán Viktornak címzett levelet, amelyben az iparűzésiadó-bevétel elvonásának felülvizsgálatát, vagy legalább tárgyalás lehetőségét kérték.

Erre tegnap azt a választ kapták, hogy a kormány részéről Lázár János építési és közlekedési miniszter tárgyalni fog a város új vezetésével. Ezt erősítette meg ma Gulyás Gergely a Kormányinfón, de a tárgyalásokra időpontot még nem jelöltek ki.

Ahogy a paksi iparűzésiadó-elvonásról szóló cikkünkben írtuk, az erőmű, és a hozzá kapcsolódó üzemek most évi 7 milliárd forintnyi adót fizetnek be, ez kerül majd át a jelenlegi szabályok szerint 62,5 százalékban Tolna vármegyéhez, 37,5 százalékban Bács-Kiskun vármegyéhez kerülnek. Mindkét megyei önkormányzatban abszolút többsége van a kormánypártoknak.

A pénzt a következő térképen jelölt településeken használhatják majd fel:

Egyre több jel utal egyébként arra, hogy a kormány egy országos iparűzésiadó-reformra készül, elképzelhető, hogy ez az adónem idővel teljes egészében átkerül a települési önkormányzatoktól a vármegyei önkormányzatokhoz. Most ez még csak az ország négy pontján, Gödön, Iváncsán, Mosonmagyaróváron és Pakson van így.

Paks jelenlegi, fideszes polgármestere egyébként egyetért azzal, hogy elvették a várostól az erőmű adóbevételét, a Telexnek adott nyilatkozatát itt lehet megnézni:

Megkerestük ebben az ügyben az Építési és Közlekedési Minisztériumot, valamint Paks jelenlegi vezetését, amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!