„Nehéz öt év áll előttünk” – Heringes Anita 26 év jobboldali vezetés után nyert Pakson

2024. június 10. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Októbertől Heringes Anita lesz Paks polgármestere, aki 26 év után az első olyan győztes, aki nem a Fidesz–KDNP színeiben indult. A Paksi Deák Ferenc Egyesület jelöltje 47,96 százalékkal győzött a fideszes Szabó Péter ellen, aki 2017 óta vezeti a Tolna vármegyei várost. Szabó hét éve 68,28 százalékkal tudott magabiztosan győzni a független Mezősi Árpád György ellen, ehhez képest idén csak 40,61 százalékot szerzett.

Az egyéni választókerületek közül egyet nyert a Fidesz, további három mandátumot listáról szereztek meg. A többi 7 kerületben a Paksi Deák Ferenc Egyesület jelöltjei nyertek. Így 8-4 aránnyal Heringesék csapata lesz többségben a paksi önkormányzatban. „Nagyon nehéz öt év áll előttünk” – mondta Heringes Anita a TelePaksnak hétfőn reggel adott rádióinterjújában. Heringes korábban szocialista színekben volt képviselő, így ő lesz az első nem jobboldali polgármestere a városnak a rendszerváltás óta.

A fideszes jelölt sikertelenségének dacára az európai parlamenti listán a Fidesz kapta a legtöbb voksot, az országos eredményhez hasonló aránnyal a szavazatok 43,63 százaléka ment a Fidesz EP-listájára Pakson. A várost 1998 óta a Fidesz–KDNP-hez köthető polgármesterek vezették, bár Süli János külön indulása a 2014-es választáson okozott viszályokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!