Brutálisan túlárazva venne az állam irodákat ingatlanbecslők szerint

2024. augusztus 20. – 20:48

Másolás

Vágólapra másolva

Erősen túlbecsülhette az állam azokat az irodaházakat, amiket Budapest-szerte megvenni tervez – derítette ki ingatlanbecslők segítségével a Válasz Online. Összesen 600 milliárd forintot fizet az állam az irodaházakért, miközben a becslők szerint reálisan ennek 425 milliárd forintba kéne kerülnie, ilyen eloszlásban:

A Válasz Online szerint tehát a kormány a piaci árnál 40 százalékkal többet fizet az ingatlanfejlesztőknek. Korábban kiderült, az irodaházak a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Garancsi Istvánhoz, illetve a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthetők.

Az RTL riportja szerint a Dürer Kert helyén, a Bosnyák tér környékén és az újbudai BudaParton épülő tömböket veszi meg az állam, hogy minisztériumokat és háttérintézményeket költöztessen beléjük. Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója elmondta az RTL Híradójának, hogy „bemondás alapján”, nem megismerhető háttéralku alapján dönthették el, mennyibe fognak kerülni az irodaházak. Szerinte nem tudni, volt-e értékbecslés vagy épp költség-haszon elemzés.

Ligeti szerint egy normálisan működő jogállamban „a hatóságoknak hivatalból kéne eljárniuk, megvizsgálandó, hogy ez nem tekinthető-e hűtlen kezelésnek”. Szerinte ez akár 150 milliárd forintos kárt is okozhat az adófizetőknek.

Az RTL Magyar Pétert, a Tisza Párt elnökét is megkereste, aki az egészségügy siralmas helyzetével állította párhuzamba a történteket. Magyar szerint „nem 200 milliárd forinttal túlárazva kellene irodaépületekre költeni”, ezért hivatali visszaélés és csalás miatt feljelentést fog tenni. Korábban egyébként az volt a kormányzati érv a költözés és irodavásárlás mögött, hogy az intézmények költséghatékonyabban tudnak működni a modern és energiatakarékos épületekben. A vételárral kapcsolatban az RTL nem kapott választ a kormánytól.

Mint írtuk korábban, az irodaházvásárlásokkal létrejövő kormányzati negyed jóval nagyobb annál, mint amit a Gyurcsány-kormány tervezett, és amit akkoriban a Fidesz kritizált. Az állami részvétel hatalmas segítség az irodákat építő kormányközeli vállalkozóknak olyankor, amikor finoman szólva sem pörög az ingatlanpiac: idén már 15 százalék lehet a kihasználatlanság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!