A Kopaszi-gátnál lévő irodaházakat is megveszi az állam

2024. május 29. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Kopaszi-gátnál épülő BudaPark irodaberuházást is megveszi az állam – írja a A Válasz Online. Ez már a harmadik nagy irodakomplexum, amit a Magyar nemzeti Vagyonkezelő megvásárol kormányközeli befektetőktől, hogy állami intézményeket költöztessen oda.

A MOL-torony mellett épülő BudaPart irodakomplexumba a Telexhez eljutott dokumentumok szerint a MÁV-csoport, az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala költözne. Ezt a 160 ezer négyzetméteres irodaterülettel rendelkező projektet Hernádi Zsolthoz, Garancsi Istvánhoz és Tiborcz Istvánhoz köthető cégek építik, az állam pedig a Válasz Online cikke szerint ezt a komplexumot is megvásárolja, 255 milliárd forintért. A portál szerint bár sem az állam, sem a beruházó nem hozta nyilvánosságra az üzletet, az ingatlanok tulajdoni lapján szerepel, hogy 2023. ősze óta a magyar államnak 255 milliárd forint jelzálogjoga van, ennek biztosítására pedig elidegenítési és terhelési tilalom van az épületeken.

Szerdán kiderült az is, hogy újabb irodaházakat vásárol a magyar állam Zuglóban, a Bosnyák téren épülő Zugló Városközpont mellett ugyanis a Városliget mellett épülő Dürer Park irodáit is megvásárolja az állam az azokat építő befektetőktől. A 24.hu cikke szerint az ügylet előkészületei már 2022 óta tartanak titokban, az állam pedig már 80 milliárd forintot ki is fizetett a beruházóknak, az üzlet végső összege viszont nagyjából 120 milliárd forint körül alakulhat.

Az egykori Dürer Kert helyén épülő, 3,7 hektáros projektet a Garancsi István tulajdonában lévő Market és a Tiborcz Istvánhoz köthető Főnix Magántőkealap cége, a Dürer Befektetési Kft. építteti. A 24.hu és a Válasz Online információi szerint a céggel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő már 2022-ben megállapodást kötött, hogy az állam megvásárolja az ingatlanokat, amelyekben aztán állami szerveket költöztet majd. Mindezt egy nem nyilvános kormányhatározat alapján. A lehetséges beköltözők között van maga a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, több állami bank, mint a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az előzetes megállapodás szerint a két irodaépületért az MNV összesen kerek 100 milliárd forintot fizet, de a 24.hu információi szerint a beruházó az inflációra hivatkozva azt kérte, hogy a vételárat emeljék 120 milliárd forintra.

Ez azt jelenti, hogy csak Zuglóban a kormány már 364 milliárd forintért vásárol irodaházakat állami szerveknek, hiszen a Bosnyák téri projektet 244 milliárd forintárt veszi meg az MNV.

Azt a projektet a Balázs Attila tulajdonában lévő Bayer Construct és kapcsolódó cégeik építik. Az állam elővásárlási szerződését nemrég megismerhette a nyilvánosság, azt ugyanis Hadházy Ákos és a Transparency International kiperelte a vagyonkezelőtől. A 150 ezer négyzetméternyi irodatérbe az eddigi értesülések szerint többek között a NAV és a Pest megyei kormányhivatal költözne.

A három projekt együtt 580 milliárd forintjába kerül az államnak, ekkora pénzköltést akart a kormány titokban tartani.

A Válasz Online megjegyzi, hogy a három irodakomplexummal összesen 350 ezer négyzetméternyi irodát vesz az állam, vagyis a három helyszínre telepített kormányzati negyed kétszer akkora, mint amekkorát a Gyurcsány-kormány álmodott a Nyugati Pályaudvar mögé. Azt az elképzelést az ellenzéki Fidesz hevesen támadta, ingatlanmutyit kiáltott, mert Gyurcsány Ferenc volt üzlettársai is megjelentek volna a beruházásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!