24: Még több pénzt kérhetett az államtól a Dürer Park építtetője

2024. június 5. – 10:07

24: Még több pénzt kérhetett az államtól a Dürer Park építtetője
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Tiborcz István és Garancsi István közös érdekeltségébe tartozó Dürer Befektetési Kft. áprilisban megpróbálhatta elérni, hogy emeljék meg a korábban kialkudott 100 milliárd forintos vételárat a Dürer Park irodaházaira – írja a 24.hu a Nemzetgazdasági Minisztérium a lap birtokába jutott előterjesztése alapján.

Május végén derült ki, hogy a kormány megvásárolja a Dürer Park irodaházait, a tervek szerint 2025-től a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank, az MNV és több másik állami cég alkalmazottjai dolgoznának a Városliget melletti üvegépületekben.

Az állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) még 2022-ben kötött előzetes megállapodást a Dürer Befektetési Kft.-vel. A Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market és a Tiborcz István-közeli Főnix Magántőkealap által jegyzett cég két irodaházat építtetett a Dürer Kert egykori helyszínén, a kormány akkor – a 24.hu információi szerint – 110 milliárd forintos keretet biztosított a projektre. A DB 100 milliárdért vállalta el a rá eső részt, amiből a kormány 80 milliárdot előre ki is fizetett.

A lap birtokába jutott NGM-előterjesztés szerint

idén tavasszal a DB jelezte, hogy az épületek műszaki tartalma 10 milliárddal meghaladta a megállapodásban szereplő árat, másrészt a minisztériumok és a többi beköltöző szervezet extra igényei további 10 milliárdos költséggel járnak.

A Nagy Márton által jegyzett előterjesztés szerint amennyiben nem lesz többlet forrás, és az előszerződésben nem módosítják a vételárat, akkor az eladó várhatóan felfüggeszti a fejlesztést, mert „fedezet biztosítása nélkül saját kockázatára teljesítene”. A minisztérium szerint a felfüggesztés esetén a vételárnövekmény mellett várhatóan „további költség és kártérítés igénye is felmerülne az eladó részéről”, ráadásul az érintett állami szervezetek továbbra is kénytelenek lennének a jelenlegi helyükön bérleti díjakat fizetni.

A lap információi szerint a kormány pénzhiányra hivatkozva elutasította az előterjesztést.

Az előterjesztéssel és a kormány döntésével kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Dürer Befektetési Kft.-nek, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!