Kiderült, ki nyerte el Magyarország legnagyobb szélerőmű-fejlesztési lehetőségét

2024. július 30. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex információi szerint egy, a Central European Opportunity Magántőkealap tulajdonában levő cég az egyike annak a párosnak, ami elnyerte Magyarország legnagyobb szélerőmű-fejlesztési lehetőségét. Az Equilor Alapkezelő által kezelt alappal korábban a Telex is foglalkozott, a Válasz Online pedig részletes cikkben is taglalta Tiborcz Istvánhoz fűződő kapcsolatát. A 670 megawattos koncentrált csatlakozási lehetőséggel összefogott projekt fejlesztőire az energiahivatal oldalán lévő adatbázisban bukkantunk rá.

A Kapuvár közeli kilencven fős faluról, Vadosfáról elnevezett csatlakozási pont fejlesztési lehetőségeit két cég nyerte el. A mogyoródi Green Energy Investhor Zrt. 499 megawatt kapacitást fejleszthet. A cég tavaly 341 millió forintos forgalom mellett 583 millió forint veszteséget termelt, tulajdonosa 99,05 százalékban a Central European Opportunity Magántőkealap, 0,95 százalékban a mogyoródi Ritter Antal, akinek a lakcímére van bejegyezve a cég, és akinek megújulópiaci szerepéről a 24.hu írt részletes cikket két éve.

A magántőkealapok egyik lényege, hogy elrejthetik a befektetőiket, de az publikus, hogy az állam által is feltőkésített alapot az Equilor Alapkezelő kezeli. A Tiborcz Istvánhoz kötődő Gránit Bank 2022-ben szerzett többségi tulajdonrészt az Equilor Befektetési Zrt.-ben, a hasonló nevű alapkezelő azonban nem lett az övé, sem a tulajdonában lévő BDPST-csoporté, az Equilor Alapkezelő, a magántőkealap, az Equilor Befektetési Zrt. és a BDPST Zrt. mind ugyanarra a Pasaréti úti címre van bejegyezve.

A másik nyertes, a tatabányai Euronergy Arrabona Kft. 196 megawatt kapacitást fejleszthet, utóbbi cég Szücs Ádám 35 éves dadi üzletember többségi tulajdonában áll. A piacról azt hallottuk, hogy Szücs ismert szélenergiás vállalkozó, az Optenben több cég található a nevén, ezek közül az Electron Holding tűnik a legnagyobbnak.

A két cég engedélye együtt meghaladja a 670 megawattot, a teljes engedély összesen 695 megawattról szól, az energiahivatal táblázatában a csatlakozási díj soron a Green Energynél 23,6 milliárd forint szerepel, míg az Euroenergy Arrabona projektje négy egyenlő tételre van bontva, ezek fejenként 3,6 milliárd forintos tételek. Szerettük volna megkérdezni a cégeket a terveikről, de a Green Energy Investhor Optenben megadott emailcíme vélhetően nem működik, visszajöttek a levelek, az Electron Holding egyelőre nem válaszolt.

Az unió felé Magyarország azt vállalta a Nemzeti Energia és Klímatervben (a NEKT-ben), hogy 2030-ra legalább 1000 megawattig fejlesztjük a kínálatot, egy márciusi kormányrendeletből viszont az derült ki, hogy a szélerőműveknek egyetlenegy, 670 megawatt betáplálására alkalmas csatlakozási pontot adnának, azaz a különbséget a kormány egyetlen új csatlakozási pontra, koncentráltan szeretné kiadni. Vagyis a terv szerint épül egy minimum 670 megawattos projekt, amit ugyan akár több cég szélerőművei is kitölthetnek, de más projekt egyelőre nem kaphat új csatlakozási pontot.

Azzal, hogy milyenek a kilátások ma a hazai szélerőműpiacon, hamarosan hosszabb cikkben is foglalkozunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!