Hárommillió forint híján az összes tőkét kivették a vadászati világkiállítást szervező cégből Rogánék

2024. július 15. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter döntése értelmében a kft.-k számára megengedett minimumra, 3 millió forintra szállítják le a 2021-es vadászati kiállítást szervező Egy a Természettel Nonprofit Kft. jegyzett tőkéjét – írja a 24.hu a cégiratok alapján.

A társaság jegyzett tőkéje eddig 563 millió volt, ez azt jelenti, hogy 560 millió forintot vesznek ki belőle.

A vadászati kiállítást szervező állami cég a tavalyi évet egyébként mínusz 749,4 millió forintos adózott eredménnyel zárta. A méretes veszteség oka a cég beszámolója szerint az volt, hogy a korábbi évek eredménytartalékát és a jegyzett tőke egy részét használták fel a működéshez, így

az ügyvezetés maga javasolta a jegyzett tőke leszállítását a törvényes minimumösszegre.

A 2021-es vadászati kiállítás szervezése alatt milliárdok repültek el a kormányhoz közeli cégeknek, az évek alatt sokszorosára drágult eseményben több tízmilliárd forint közpénz volt benne. Csak a reklámozás kétmilliárd forint fölötti volt, de a Szőke Gábor Miklós által készített, tíz tonna szarvasagancsból készült kapu egymaga 240 millió forintot emésztett fel. A kiállítás természetesen felelős kormánybiztost is kapott, Kovács Zoltán személyében. A vadászati kiállítást mi is megnéztük, a beszámolónk itt olvasható, a kiállításról készült fotóriportunkat pedig itt tudja visszanézni. A vadászati kiállítással kapcsolatban felmerült kérdéseket ebben a cikkben jártuk körbe részletesen.

Két évvel a kiállítás vége után sem tétlenkedett a cég, kiadta a Nimród című vadászújságot, kiadott egy Széchenyi Zsigmondról szóló könyvet, elkészítette a Ferenc pápa látogatását bemutató, Isten áldd meg a magyart című albumot, valamint 12 helyszínen szervezett fórumokat az Országos Magyar Vadászkamarával együttműködve. De sok pénz ment el a kiállításra készült preparátumok állapotának megőrzésésére és a cég 17 munkavállalójának bérére is.

2024-ben is folytatódik a kiállítás körüli munka, a cég februárban aláírt egy nettó 250 millió forintos keretszerződést (amelyből nettó 75 millió forint opciós rész) a NER kedvenc kommunikátora, Balásy Gyula cégeivel, a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel gyártási és rendezvényszervezési feladatok elvégzésére. Hogy miből fogják ezt fizetni? A vállalat már a pénzügyi beszámolójában utalt arra, hogy idén újabb állami támogatásra lesz majd szükségük.

A 24.hu azt írja, a 2021-es kiállítás szervezésére 17 milliárdot költött az állam, a szervező cég a 2019-es alapítása óta ennél sokkal több, összesen 27,1 milliárd forint költségvetési támogatást kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!