Még mindig működik a 2021-es vadászati kiállítást szervező cég, tavaly 750 milliós veszteséget hozott össze

2024. július 1. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

Még működik a 2021-es vadászati kiállítást szervező állami cég, az Egy a Természettel Nonprofit Kft., amely a tavalyi évet mínusz 749,4 millió forintos adózott eredménnyel zárta - írja az Rtl.hu.

A vállalat tavaly 17 főt foglalkoztatott, személyi jellegű kifizetésekre 355 millió forint ment el. Emellett megjelentettek két könyvet, és igyekeznek megőrizni a kiállításra készült eszközök (preparátumok, képzőművészeti alkotások) értékét és állapotát – erre azért van szükség, mert beszámolójuk alapján a piacon ezek nem kelendők.

A cég már a beszámolóban azt írja, hogy 2024-ben szükséges lehet egy újabb állami támogatás.

A méretes veszteség ellenére a jelek szerint a cég 2024-ben sem tervez takarékoskodni. Februárban aláírtak egy nettó 250 millió forintos keretszerződést (amelyből nettó 75 millió forint opciós rész) a NER kedvenc kommunikátora, Balásy Gyula cégeivel, a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel gyártási és rendezvényszervezési feladatok elvégzésére.

A 2021-es vadászati kiállítás szervezése alatt milliárdok repültek el a kormányhoz közeli cégeknek, az évek alatt sokszorosára drágult eseményben több tízmilliárd forint közpénz volt benne. Csak a reklámozás kétmilliárd forint fölötti volt, de a Szőke Gábor Miklós által készített, tíz tonna szarvasagancsból készült kapu egymaga 240 millió forintot emésztett fel. A kiállítás természetesen felelős kormánybiztost is kapott, Kovács Zoltán személyében. A vadászati kiállítást mi is megnéztük, a beszámolónk itt olvasható, a kiállításról készült fotóriportunkat pedig itt tudja visszanézni.

A vadászati kiállítással kapcsolatban felmerült kérdéseket ebben a cikkben jártuk körbe részletesen.

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. egyébként a kiállítás évét még nyereséggel zárta, 510 millió forint lett az adózás utáni eredménye.

De mit csinált a cég 2023-ban, két évvel a kiállítás vége után? Kiadta a Nimród című vadászújságot, és eljuttatta a lapot a vadászkamara tagjaihoz, kiadott egy Széchenyi Zsigmondról szóló könyvet, illetve elkészítette a Ferenc pápa látogatását bemutató, Isten áldd meg a magyart című albumot. Emellett 12 helyszínen szervezett fórumokat az Országos Magyar Vadászkamarával együttműködve.

A méretes veszteség oka az, hogy a korábbi évek eredménytartalékát és a jegyzett tőke egy részét használták fel, így az ügyvezetés javasolta a jegyzett tőke leszállítását a törvényes minimum összegre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!