Balásy Gyula 21,6 milliárd forintot vett ki az állami megrendelésekből élő cégeiből

2024. június 24. – 08:29

Másolás

Vágólapra másolva

A New Land után Balásy Gyula cégcsoportjának újabb két tagja tette közzé 2023-as eredményét, a Lounge Design Kft. és a rendezvényszervezéssel foglalkozó Lounge Event Kft. is rengeteg állami megrendelést kapott. A jó évet záró Lounge Eventből 8,1 milliárd, míg a Lounge Design Kft.-ből 4 milliárd forintot vett ki osztalékként a tulajdonos, írja a 24.hu. Az utóbbi cég felel például az idei augusztus 20-i ünnepi rendezvényért és tűzijátékért is.

Így Balásynak 21,6 milliárd jövedelme keletkezett. A májusban közzétett legfrissebb százas gazdaglistára az idén 17,2 milliárd forintos vagyonnal lehetett felkerülni.

A New Land 9,537 milliárdos adózott eredménnyel zárta a 2023-as évet, amiből Balásy Gyula 9,5 milliárdot ki is vett osztalék formájában.

2023-ban szinte az összes kommunikációs állami megbízást Balásy Gyula valamelyik cége vitte, összesen 82,6 milliárd forintnyi megbízást kaptak harmincegy szerződéssel. Balásy idén sem szűkölködik az állami megrendelésekben, az üzletember cégei összesen 21 megbízást nyertek el a Rogán Antal tárcája alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül különböző rendezvényszervezési feladatokra 2024 első negyedévében.

A cég ezt a kvázi monopolhelyzetet kihasználva az inflációra hivatkozva árat is emelt, a Lounge-csoport körlevélben tudatta a teljes állami megrendelői körével, hogy az NKOH-tól ismét engedélyt kapott arra, hogy „a KSH által közzétett, az előző évhez viszonyított fogyasztói árindex (infláció) növekedés mértékének” megfelelően emelje a szolgáltatások árát. Ez a KSH alapján 17,6 százalékot jelentett – írja a 24.hu.

Idén április elején hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda Balásy Gyula cégeinek egyes, túlárazottnak tűnő szerződései miatt. Ennek előzménye, hogy a Szabad Európa március elején részletes cikkben mutatta be, hogyan árazza túl az állami szervekkel kötött szerződéseit a Balásy Gyulához köthető cégcsoport, és hogyan adnak le abszurd tételeket tartalmazó árajánlatokat – amelyeket az állami szervek aztán rendre elfogadnak. Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője februárban azt nyilatkozta, hogy az állami cég vezetőjeként többszörösen túlárazott szerződéseket kellett aláírnia a Balásyhoz köthető cégekkel. Abban az ügyben akkor feljelentést tett a DK, és nem sokkal később nyomozás indult. A Balásy-féle Lounge Group viszont állítja: cégük eljárása megfelel a közbeszerzési szabályoknak és valamennyi egyéb jogszabálynak is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!