Balásy Gyula 9,5 milliárdos osztalékot vett ki a NER kedvenc kommunikációs cégéből

2024. június 21. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Jóval a május 31-i határidő után, pénteken tette közzé 2023-as pénzügyi beszámolóját a New Land Media – írja a 24.hu.

Balásy Gyula cége, amely a piacon szinte egyeduralkodóként söpörte be az elmúlt években az állami kommunikációs megrendeléseket, tavaly 78,5 milliárd forintos forgalmat bonyolított, ami nagyjából 200 millióval kevesebb a 2022-es bevételnél. A nyereség mégis jóval nagyobb lett, mint 2022-ben.

A cég 9,537 milliárdos adózott eredménnyel zárta a 2023-as évet, amiből a tulajdonos, Balásy Gyula 9,5 milliárdot ki is vett osztalék formájában.

Balásy nemcsak az állam kommunikációs megrendeléseivel szedhette meg magát, az ő cégcsoportjához tartozik a Lounge Design Kft. és a rendezvényszervezéssel foglalkozó Lounge Event Kft. is, amelyek szintén rengeteg állami megrendelést kapnak. Utóbbi felel például az idei augusztus 20-i ünnepi rendezvényért és tűzijátékért is.

2023-ban szinte az összes állami megbízást Balásy Gyula valamelyik cége vitte, összesen 82,6 milliárd forintnyi megbízást kaptak harmincegy szerződéssel. Balásy idén sem szűkölködik az állami megrendelésekben, az üzletember cégei összesen 21 megbízást nyertek el a Rogán Antal tárcája alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül különböző rendezvényszervezési feladatokra 2024 első negyedévében.

A cég ezt a kvázi monopolhelyzetet kihasználva az inflációra hivatkozva árat is emelt, a Lounge-csoport körlevélben tudatta a teljes állami megrendelői körével, hogy az NKOH-tól ismét engedélyt kapott arra, hogy „a KSH által közzétett, az előző évhez viszonyított fogyasztói árindex (infláció) növekedés mértékének” megfelelően emelje a szolgáltatások árát. Ez a KSH alapján 17,6 százalékot jelentett – írja a 24.hu.

Idén április elején hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda Balásy Gyula cégeinek egyes, túlárazottnak tűnő szerződései miatt. Ennek előzménye, hogy a Szabad Európa március elején részletes cikkben mutatta be, hogyan árazza túl az állami szervekkel kötött szerződéseit a Balásy Gyulához köthető cégcsoport, és hogyan adnak le abszurd tételeket tartalmazó árajánlatokat – amelyeket az állami szervek aztán rendre elfogadnak. Magyar Péter, a Diákhitel központ korábbi vezetője februárban azt nyilatkozta, hogy az állami cég vezetőjeként többszörösen túlárazott szerződéseket kellett aláírnia a Balásyhoz köthető cégekkel. Abban az ügyben akkor feljelentést tett a DK, és nem sokkal később nyomozás indult. A Balásy-féle Lounge Group viszont állítja: cégük eljárása megfelel a közbeszerzési szabályoknak és valamennyi egyéb jogszabálynak is.

Közben az Átlátszó is pert indított, amit első fokon meg is nyert, így a Diákhitel Központnak ki kell adnia azokat a dokumentumokat – köztük az árlistákat is –, amelyek alapján bizonyítható vagy cáfolható lenne Magyar Péter kijelentése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!