Állami reklámmegrendelések: hűtlen kezelés miatt nyomoznak Balásy Gyula cégeinek egyes szerződései miatt

2024. április 3. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

Hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda Balásy Gyula NER-kedvenc vállalkozó cégeinek egyes, túlárazottnak tűnő szerződései miatt – írja a 444 Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselőnek írt válasza alapján.

Vadai azután kérdezte fel a legfőbb ügyészt, hogy a Szabad Európa március elején részletes cikkben mutatta be, hogyan árazza túl az állami szervekkel kötött szerződéseit a Balásy Gyulához köthető cégcsoport, és hogyan adnak le abszurd tételeket tartalmazó árajánlatokat – amelyeket az állami szervek aztán rendre elfogadnak.

A Szabad Európa szerint van olyan szolgáltatás, amelyet a Balásyhoz köthető cégcsoport a piaci ár hatvanszorosáért kínál, más szolgáltatásokat csak annak öt-tízszereséért. Egy forrásuk szerint viszont a cégek legtöbbször az óraszámokkal trükköznek, egyszerűen mindenért a reális munkaidő többszörösét számolják el. A lap megszerzett egy Excel-táblázatot is, amely szerint:

„egy portré elkészítése stúdióban 379.098 forint/darab (szabadtéren csupán 319.026), többalakos csoportkép elkészítése stúdióban 450.100 forint/darab (szabadtéren 360.103), amire rájön még a stúdió bérleti díja: ez alapján egy kisebb fotózásra milliókat számlázhat ki a Lounge, miközben piaci alapon meglehet száz-kétszázezerből forrásaink szerint.”

A téma azért lett aktuális, mert Magyar Péter, a Diákhitel központ vezetője februárban azt nyilatkozta, hogy a Diákhitel Központ vezetőjeként többszörösen túlárazott szerződéseket kellett aláírnia a Balásyhoz köthető cégekkel. Abban az ügyben akkor feljelentést tett a DK, és nem sokkal később nyomozás indult. Most ezt történt a Szabad Európa által bemutatott ügyben is.

A G7 szerint az elmúlt nyolc évben 1360 milliárd forintot költhetett propagandára kommunikációra a Rogán Antalhoz tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal. (Bár ezek keretszerződések, tehát a végül lehívott mennyiség nem nyilvános, így az elköltött pénz mennyiségét sem ismerjük.) Ennek a több száz, vagy több mint ezermilliárd forintnak a nagy része a Balásy Gyulához köthető cégcsoportnál kötött ki.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Lounge Group közleményben reagált Magyar Péter és a Szabad Európa állításaira. Eszerint semmilyen, az árat vagy a koncepciót érintő visszajelzést nem kaptak a Diákhitel Központ vezetőjétől és kollégáitól. Cégük eljárása megfelel a közbeszerzési szabályoknak és valamennyi egyéb jogszabályban, ezt szerintük a közbeszerzési eljárás is megerősítette. A Lounge Group szerint az egyes szolgáltatások során az adott feladatra elszámolt órák, erőforrás vagy éppen kapacitásigény minden esetben valós, igazolható és dokumentálható. Minden számla mögött az ügyfél által kiadott teljesítési igazolás van – állítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!