Idén is Balásy cégei felelnek az augusztus 20-i tűzijátékért, nettó 1,8 milliárdot kapnak rá

2024. május 28. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

Nettó 1 milliárd 893 millió 839 ezer (bruttó 2 milliárd 390,5 millió) forintos keretszerződést írt alá az állami Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. a Lounge Event Kft. és a Visual Europe Zrt. kettősével március 11-én az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték rendezvényszervezési feladataira – írja az Rtl.hu.

Az állami megbízásokat 2022 novembere óta a Rogán minisztériuma alá tartozó Nemzeti Rendezvényszervezési Ügynökség osztogatja ki, az esetek túlnyomó részében Balásy Gyula cégeinek. Így lett ez az idei államalapítást ünneplő rendezvénnyel is.

Balásy cégei a teljes összeg 70 százalékára vállaltak lehívási kötelezettséget, a fennmaradó rész az úgynevezett opció. Ezek viszont csak a tűzijáték költségei, a kísérő rendezvénysorozatra általában egy külön, ennél jóval nagyobb összegről szóló megbízást kötnek. Tavaly például az augusztus 20-i tűzijáték nagyságrendileg 1,4 milliárdba került, a kísérő ünnepségsorozatra, vagyis fellépőkre, hang- és színpadtechnikára viszont több mint 10 milliárdot költött az állam. 2022-ben pedig összesen 10,3 milliárd forintot költöttek el a tűzijátékra és a kísérő rendezvényekre.

Balásy Gyula egyébként továbbra sem szűkölködik az állami megrendelésekben, az üzletember cégei összesen 21 megbízást nyertek el a Rogán Antal tárcája alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül különböző rendezvényszervezési feladatokra 2024 első negyedévében. Ezek összértéke nettó 7 milliárd 727,5 millió (bruttó 9 milliárd 813 millió) forint.

2023-ban szinte az összes állami megbízást Balásy Gyula valamelyik cége vitte, összesen 82,6 milliárd forintnyi megbízást kaptak harmincegy szerződéssel.

Idén április elején hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda Balásy Gyula cégeinek egyes, túlárazottnak tűnő szerződései miatt. Ennek előzménye, hogy a Szabad Európa március elején részletes cikkben mutatta be, hogyan árazza túl az állami szervekkel kötött szerződéseit a Balásy Gyulához köthető cégcsoport, és hogyan adnak le abszurd tételeket tartalmazó árajánlatokat – amelyeket az állami szervek aztán rendre elfogadnak. Magyar Péter, a Diákhitel központ korábbi vezetője februárban azt nyilatkozta, hogy az állami cég vezetőjeként többszörösen túlárazott szerződéseket kellett aláírnia a Balásyhoz köthető cégekkel. Abban az ügyben akkor feljelentést tett a DK, és nem sokkal később nyomozás indult. A Balásy-féle Lounge Group viszont állítja: cégük eljárása megfelel a közbeszerzési szabályoknak és valamennyi egyéb jogszabálynak is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!