Első fokon pert nyert az Átlátszó, a Diákhitel Központnak ki kell adnia a szerződéseit

2024. május 29. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon az Átlátszónak adott igazat a Fővárosi Törvényszék, így a Diákhitel Központnak ki kell adnia azokat a dokumentumokat – köztük az árlistákat is –, amelyek alapján bizonyítható vagy cáfolható lenne Magyar Péter kijelentése. A Tisza Párt alelnöke, aki egykor az állami intézmény igazgatója volt, azt állította ugyanis, hogy túlárazott szerződéseket kötöttek a kormányközeli Balásy-cégekkel. A bíróság nem fogadta el az érvelést, hogy az árlista üzleti titok lenne, vagy, hogy ne minősülne közadatnak – írja a lap.

Az azóta pártot alapított Magyar Péter február elején a Partizánnak adott első interjújában többek között azt mondta, azután távozott 2022-ben a Diákhitel Központ Zrt. éléről, hogy szóvá tette, a kormányzati kommunikációt végző Balásy Gyula-féle cégek, a Lounge Design, illetve a New Land Media „a piaci árnál háromszor, olykor hatszor drágábban” dolgozott a Diákhitel Központ Zrt.-nek – és azt sem jó minőségben. Ennek az állításnak a bizonyítékait (vagy cáfolatait) próbálta megszerezni az Átlátszó.

Ezért közadatigénylést nyújtottak be a Diákhitel Központhoz, kérve, hogy küldjék meg számukra azokat az iratokat, amelyekből kiderülnek a megbízásokkal kapcsolatos részletek. Miután azonban hosszú időhúzás után egyértelművé vált, hogy nem fogják kiadni a Balásy-cégek árlistáit, beperelték az állami céget az adatokért.

Három tárgyalási napot követően meghozott ítéletében a Fővárosi Törvényszék kötelezte a Diákhitel Központot, hogy 45 napon belül küldjék el a Lounge Design Kft., a New Land Media Kft., illetve a Diákhitel Központ Zrt. által 2018. január 1. – 2022. december 31. között kötött szerződések mellékleteit.

„Továbbá ugyanezen időszakra vonatkozóan minden olyan iratot is megismerhetünk az elsőfokú ítélet szerint, amelyek az említett cégekkel kapcsolatos szerződések megkötése során keletkeztek, vagy a megbízások teljesítésére vonatkoznak” – olvasható az Átlátszó cikkében.

A Diákhitel Központ a per során többek között azzal védekezett, hogy az Átlátszó adatpere elkésett, és hogy a lap által kért árlisták üzleti titkot képeznek. Sőt, a szerződés mellékletében rögzített árak még csak nem is tekinthetők közadatnak.

Csakhogy

a Diákhitel Központ a Magyar Állam százszázalékos tulajdonában és kizárólagos befolyása alatt álló gazdasági társaság, közpénzből jött létre, és azzal gazdálkodik. A törvény szerint pedig minden közpénzzel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a gazdálkodásával.

Az állami cég azon érvelése sem állt meg a Fővárosi Törvényszék szerint, hogy az árlisták üzleti titoknak minősülnek. Egyrészt a közpénzzel kapcsolatos adatok kapcsán nagyon szűk kivételtől eltekintve üzleti titokra nem lehet hivatkozni. Másrészt a közbeszerzési eljárás során az ajánlattevő által üzleti titokká minősített adatok nyilvánosságra hozatalának megtiltása a közbeszerzésben részt vevő további ajánlatkérők iratbetekintési jogát hivatott korlátozni. Gazdasági szereplő önhatalmúlag nem nyilváníthatja üzleti titoknak a közérdekből nyilvános adatokat – írja az Átlátszó.

A Diákhitel Központnak 15 napja van, hogy fellebbezzen a döntés ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!