3 milliárd forintot kapott 2023-ra az Alapjogokért Központ cége

2024. május 31. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 3 milliárd forintból gazdálkodhatott 2023-ban a Fidesz-közeli, civilnek álcázott szervezetek zászlóshajója, az Alapjogokért Központ. A szervezet mögött álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. friss beszámolójában legalábbis 3,025 milliárdot tüntettek fel az „egyéb bevétel” soron, de a cégnek volt még 71 millió forintnyi rendes árbevétele is, vagyis összességében 3,24 milliárd folyt be hozzájuk, amit majdnem teljes egészében el is költöttek.

Az Alapjogokért 2022-ben még kevesebb, 2,4 milliárd forintnyi egyéb bevételhez jutott, vagyis a szervezet támogatói nagyjából az infláció szintjével emeltek az összegeken. A kiegészítő melléklet szerint a nonprofit cég 1,6 milliárd forintot költött bérekre, de az anyagjellegű ráfordításuk is majdnem ennyi, 1,4 milliárd forint volt tavaly.

A Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. fő szponzora sok éve a kormányzati pénzosztást koordináló közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakult Batthyány Lajos Alapítvány (BLA), amelyről két éve közérdekű adatigényléssel derítettük ki, hogy 2022-re 2 milliárd forinttal dobta meg a Szánthó Miklós vezette céget. A BLA idén több mint 10,7 milliárd forint szétosztható közpénzt kapott az államtól, ebből az Átlátszó adatigénylése alapján 4,25 milliárd a Jogállam is Igazság Kft.-nek megy, többek között ebből szervezhették a budapesti CPAC-t. A 2023-as támogatásokat pedig többek között olyan célokra fordították, mint egy üres könyv kiadása.

Az Alapjogokért Központ felemelkedésével és működésével ebben a videónkban foglalkoztunk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!