Borsod legnagyobb foglalkoztatója egy év alatt tizenötszörösére növelte dolgozói számát

2024. április 25. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar munkaerőpiac feltérképezése érdekében a Pénzcentrum az Opten céginformáció-szolgáltató segítségével összegyűjtötte, hogy az egyes vármegyékben mely vállalkozások számítottak idén február végéig a legnagyobb foglalkoztatónak, s hogy az elérhető létszámadataik alapján nőtt vagy csökkent a létszámuk a 2017-es adatokhoz képest. A csütörtökön publikált összeállítás nem számol többek között a kiközvetített munkavállalókkal, és nem azt mutatja, hogy melyik megyében melyik cégnél dolgoznak a legtöbben, a lista az adott megyében bejegyzett cégek között rangsorol.

Az összeállításból kiderül, hogy a 20 vármegyéből (a Pénzcentrum a 19 vármegyét Budapesttel egészítette ki) összesen háromban történt változás:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az elektronikai áramköri lapok és rendszerek gyártásával foglalkozó amerikai Jabil Circuit Magyarország Szerződéses Gyártó Kft. 2017-ben 3926 munkavállalóval állt a megyei lista élén, mostanra a legnagyobb foglalkoztató magyar létesítményüzemeltetési cég, a B + N Referencia Zrt. lett, mely összesen 11 737 embernek ad munkát;
  • Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az Electrolux Lehel Hűtőipari Kft. volt a legnagyobb a maga 3134 alkalmazottjával, azonban 2024-ben már a lég- és klímatechnikával foglalkozó Rosenberger Magyarország Kft. 240 fővel több embert foglalkoztat.
  • Vas vármegyében pedig idén – 3622 főnek munkát biztosítva – az autóalkatrész-gyártó Schaeffler Savaria Kft. lett az abszolút legnagyobb foglalkoztató, ami azért érdekes, mert itt 2017-ben a mára felszámolt ÉNYNYK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. adott a legtöbb embernek munkát, összesen 4292 fő dolgozott a vállalatnak. Tehát Vas vármegyében nem csupán a listavezető cég változott, de a foglalkoztatotti létszám is csökkent.

A friss lista további érdekessége 2017-hez viszonyítva, hogy korábban az összes vármegye közül mindössze négyen voltak olyanok, amik 10 ezer főnél magasabb létszámmal működtek, és ez máig nem változott. Azonban a szereplők változtak: a Pest vármegyei Tesco-Global Áruházak Zrt. létszáma mára 8831 fővel csökkent (!) és bekúszott 10 ezer fő alá, így a helyét ebben a vármegyében is átvette az építményüzemeltetéssel foglalkozó B + N Referencia Zrt. nevű borsodi cég.

Az ország legnagyobb foglalkoztatója a maga 23 339 fős létszámával továbbra is a Magyar Posta Zrt., noha a vállalat létszáma 2017 óta csaknem 8300 fővel csökkent. Ám ez továbbra is elég ahhoz, hogy az elmúlt hónapokban a kormány célkeresztjébe került második legnagyobb foglalkoztató, a Fejér megyében 14 139 főnek munkát biztosító Spar Magyarország Kft. adatát több mint a másfélszeresével meghaladja. További fontos információ ugyanakkor, hogy a hazai legnagyobb foglalkoztatók zöme külföldi tulajdonban van, és ez az évek alatt nem változott, mint ahogy az sem, hogy a jelentős részük a gép- és autógyártáshoz köthető.

Az összesített listából az is kiderül, hogy bár az összes vármegye közül nyolcban összességében csökkent a foglalkoztatottak létszáma, addig a maradék 12 többségében nemhogy sikerült szinten tartani, de még jelentősen bővült is a foglalkoztatottak aránya 2017-hez képest. 2023 azonos időszakához képest viszont ugyancsak 12 vármegyében csökkent a foglalkoztatottak száma: a legtöbb munkavállalót egyetlen év alatt a Magyar Posta Zrt. bocsátotta el (2233 fő), utána a Tesco-Global (826 fő) és a Audi Hungaria Zrt. (426 fő) következik. A legnagyobb munkaerő-bővülést a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében bejegyzett, busás állami megrendelések után nemzetközi terjeszkedésbe kezdő B + N Referencia Zrt. mutatta, mely egyetlen év leforgása alatt 1480 százalékkal (1994 emberrel) növelte dolgozói számát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!