Matolcsy György és Parragh László négy éve hadakoznak, láthatóan nem bírnak leállni

Legfontosabb

2024. április 8. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar gazdaságpolitikában visszatérő téma, hogy ki kivel van jóban, ki kit utál. Mindez egyáltalán nem csak bulvártéma, hiszen egy ország gazdasági vezetőinek széthúzása a forint árfolyamára vagy a gazdaság általános megítélésére is kihathat. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke állandó szereplője az ilyen találgatásoknak, hol Varga Mihály pénzügyminiszterhez, hol Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterhez, hol Patai Mihály MNB-alelnökhöz fűződő viszonya a téma, és a jegybankelnök elég sokat nyilatkozik is úgy a nyilvános szereplései során, amely bizonyítja, hogy nem csak bulvárkitalációkról van szó.

Igaz, aztán jönnek az ellenirányú információk is, Patai Mihály korábban közeli barátnak tűnt, Varga Mihállyal mintha összesodorta volna a Nagy Mártonnal szembeni front a jegybankelnököt, de legutóbb azt is hivatalos közleményekben jelentette be az MNB és a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy Nagy Márton és Matolcsy György együtt ebédeltek. Ám még a sok érdekes, olykor elvadult személyi konfliktus számos fordulata mellett is úgy tűnik, hogy Matolcsy Györgynek senkivel sincs annyira kitartó és annyira személyeskedő a nexusa, mint Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével.

A legrosszabb viszony

A legfrissebb epizód az Országgyűlés április 8-i ülésén hangzott el, amikor Matolcsy György a jobbikos Lukács László Györgynek válaszolt. A képviselő többek között Matolcsy kötelező kamarai tagságról alkotott véleményét is firtatta, aki epésen így fogalmazott:

„Bevallom, megtisztel a kérdéseivel, de nem lettem kamarai szakértő, mint a kamara elnöke jegybanki szakértő.”

A jegybankelnök szerint ugyanakkor nincs értelme fenntartani olyan kötelező jellegű iparkamarai rendszert, amelyben a tagok 80-90 százaléka nem veszi igénybe a kamarai szolgálatokat.

Bár a szakmában sokan valami nagyon régi személyes okra emlékeznek, valójában annyira nem volt régi a kiindulópont, legalábbis a két gazdaságpolitikus sokáig legalább elviselte egymást. A Covid környékén azonban valami megtört.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020. március 10-én (gyakorlatilag a Covid hazai berobbanása előtti napokban) megrendezett eseményének beszámolója alapján a kamara már tradicionálisnak mondható Gazdasági Évnyitó című rendezvényén Parragh László MKIK-elnök meghívására részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György MNB-elnök és Varga Mihály pénzügyminiszter. Az egykori fotón az is látszik, hogy mind a négyen szépen kiültek egymás mellé a pulpitusra. Akkor utoljára.

Természetesen nem fair egy teljesen más környezetben megtartott beszédet négy év múlva számonkérni, de azért legalábbis érdekes Matolcsy György rendkívül optimista „Sereghajtóból újra éllovas” című előadását végigpörgetni, az MNB oldala megőrizte az egykori prezentációt. Azóta azonban már négy alkalommal nem ment el Matolcsy erre a gazdasági évnyitó eseményre, és a felek rendre rendkívül durva stílusban szólnak be egymásnak.

Matolcsy György távolléte mára állandó téma a kamara évnyitóin. Volt, amikor erre volt magyarázat (például egy külföldi út), mindenesetre feltűnő volt, hogy az elnök nem nagyon törekedett a részvételre, pedig a legnagyobb vállalatok vezetői tényleg eljártak erre az eseményre.

Parragh: Matolcsyék tehetnek az inflációról

Parragh László, ahogy arra Matolcsy is utalt a parlamentben, az utóbbi időben nagyon sokszor hangoztatta elég negatív véleményét az MNB politikájáról. Kritikájának fő eleme az, hogy az infláció elleni küzdelem a jegybank feladata, ha ennyire magas volt az infláció, az az MNB bűne. De ennek némileg ellentmondva Matolcsy azt is megkapta, hogy nem segíti a kilábalást gyorsabb kamatcsökkentéssel. A kamatcsökkentés az inflációra nézve veszélyes, de a gazdaság felpörgetésére alkalmas eszköz.

A kamarai elnök az MNB lépései mellett annak tulajdonairól is szívesen nyilatkozik, például egy tavalyi konferencián arról beszélt, hogy a jegybank adósságának fejében az állam elvehetne ingatlanokat az MNB-től.

A helyzet egyik fonák eleme az volt, hogy az agyonkritizált MNB egyik legfontosabb testületének, a kamatokról döntő Monetáris Tanácsnak amúgy Parragh Bianka, vagyis a kamara elnökének a monetáris politikához életpályája alapján nem sokat konyító felesége is tagja volt. Joggal adódott a feltételezés (pedig akkor még nem ismertük Varga Judit exférjének, Magyar Péternek a pozícióhalmozásra adott fideszes magyarázatát), hogy a férj befolyása segítette Parragh Biankát a pozícióba.

Mindenesetre egy időben Parragh Bianka az MNB-s ünnepségeken rendre egyedül jelent meg. Parragh pedig rendre úgy szidta a kamatpolitikát is, hogy közben lehetett tudni a jegyzőkönyvekből, hogy Parragh Bianka is mindig az MNB-vezetők álláspontja mellett szavazott. Azóta a sajtóban megjelent, hogy Parragh László és felesége el fognak válni, és Parragh Bianka már nem is tagja a Monetáris Tanácsnak.

Matolcsyék: Parraghnál a gazdasági tudás és szövegértés is hiányos

A Magyar Nemzeti Bank elnöke pedig egy idő után egyre erélyesebben visszaszólt, de talán a legerősebb az volt, amikor tavaly október 4-én az MNB egy hosszú válaszreakcióban arról írt, hogy sajnálattal veszi tudomásul, hogy Parragh László immáron sokadik éve támadja a jegybank politikáját, ráadásul ezt a kellő szakmai tudás hiányában és minden előzetes tájékozódás mellőzésével teszi.

„Ezek a nyilatkozatok kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot és félretájékoztassák az embereket”

– osztott ki némi felelősséget is a közlemény, amit vélhetően elsősorban maga Matolcsy diktált.

A fő szakmai vitapontok amúgy arról szóltak, hogy a jegybank mennyire mehet csődbe, a vesztesége mennyire gazdagított hazai vagy külföldi befektetőket, illetve mikor és ki miatt lendült be a hazai infláció.

A hosszú értekezés mindenesetre azt is hangsúlyozta, hogy maga az MNB időben lépett az infláció ellen, ami aligha fedte teljesen a valóságot, erről itt írtunk részletesen.

A szokatlanul durva, minősítésekkel teli MNB-közlemény lényege az volt, hogy Parragh László az alapvető gazdasági összefüggéseket sem érti, ráadásul nemcsak a gazdasági ismeretei, hanem szövegértési képességei is gyengék.

De ha azt gondoljuk, hogy Parragh László megszeppent az éles kritikától, nos, egyáltalán nem. Az Indexnek ugyanis február elején ismét azt nyilatkozta, hogy a korábbi intézkedések és az inflációs adatok fényében a gazdaság elvárja a jegybanktól a kamatok erőteljesebb csökkentését a gazdasági növekedés támogatása és a magyar gazdaság versenyképességének fenntartása érdekében.

Ilyen mondatok után talán maga Matolcsy György sem írhatott volna számára kedvesebb kérdést, mint amikor a jobbikos képviselő a kamaráról kérte Matolcsy véleményét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!