Matolcsyék hosszú közleményben ostorozzák Parragh Lászlót

2023. október 4. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajnálattal veszi tudomásul, hogy Parragh László immáron sokadik éve, a kellő szakmai tudás hiányában támadja a jegybank politikáját” – írja hosszú reakciójában az MNB, amit azután adtak ki, hogy Parragh azt mondta: a jegybank elvesztette a saját tőkéjét, ilyen pedig mióta forint van, nem fordult elő.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint ha jegybank piaci szereplő lenne, csődbe menne és felszámolnák. Parragh László szerint érdemes lenne megnézni a jegybank ingatlanait, és elgondolkodni azon, hogy az állam einstandolja azokat. A jegybank hosszú közleményben reagált Parragh kijelentéseire: szerintük az MKIK elnöke már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a jegybank tevékenységéről. Az MNB szerint hiába szólították fel Parraghot, hogy legyen körültekintőbb,

„kijelentései ismét hemzsegnek a tárgyi tévedésektől, egyértelműen alátámasztva hozzá nem értését”.

A jegybank tőkéjével kapcsolatban azt írták, hogy már csak azért sem mehetnek csődbe, mert a jegybank a hazai fizetőeszköz kibocsátója, így értelemszerűen forintban korlátlanul fizetőképes. „Nonszensznek” tartják, hogy a jegybanknak külföldi forráshoz kellene jutnia, vagy hazai piacon forrást szereznie.

A jegybank szerint az a kijelentés, miszerint az elmúlt két év alatt sok pénze úszott el a magyaroknak a túlzottan magas kamatszint miatt, is alátámasztja, hogy „Parragh László az alapvető gazdasági összefüggéseket sem érti”.

Szerintük a választási lehetőségünk egyértelmű, átmenetileg magas kamatot fenntartva minél előbb elérjük az árstabilitást, vagy mesterségesen alacsony kamatokkal beleesünk a tartósan magasan ragadó infláció csapdájába. „A hazai gazdaság érdekében is az első, az árstabilitás mielőbbi elérése az egyetlen jó választás” – írták.

Az MNB azt is tételesen cáfolta, hogy 2019-ben, a Covid-járvány előtt már a nyersanyagárakból is látszott az infláció elszállása. „A gázárak 2019-ben 10 éves mélypontra estek, 2020-ban pedig historikusan legalacsonyabb szintjüket érték el” – indokolnak. Szerintük Parragh László immár többedik alkalommal újra azzal a hamis kritikával illette a jegybankot, hogy nem ismerte fel kellő időben az infláció veszélyeit. A jegybank azt írja, hogy „a pandémiát megelőző években, 2017 és 2020 között szinte egyedüliként tudta teljesíteni inflációs célját és elérni az árstabilitást”.

Parragh Lászlónak azonban nemcsak a gazdasági ismeretei, hanem szövegértési képességei is gyengék

– folytatja Parragh László képességeinek megkérdőjelezését a jegybank. Az MNB szerint a jegybanktörvény világosan fogalmaz: „az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása”, de a magyar nyelvben a szórendnek is van jelentősége. Ez a mondat nem azt jelenti, hogy elsődlegesen vagy kizárólagosan a jegybank feladata az árstabilitás elérése.

A reakció végén pedig azt kérik az MKIK elnökétől, hogy „ha már mindenképp hangot szeretne adni a jegybankot érintő kritikáinak, azt legalább a jövőben a tények ismeretében tegye meg, így elkerülhetőek lennének az olyan abszurd kijelentések, amik a jegybanki mandátum és működés ismeretének teljes hiányára utalnak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!