Nagy Márton embere válthatja Parragh László feleségét a Monetáris Tanácsban

2023. március 21. – 20:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Bloomberg és az mfor.hu is úgy tudja, Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója foglalhatja el a Magyar Nemzeti Bankot felügyelő Monetáris Tanácsban Parragh Bianka megüresedett székét. Parragh hatéves mandátuma csütörtökön jár le.

Ahogy a 24.hu-n 2017-es megválasztása idején publikált portréból kiderül, Parragh Bianka egyáltalán nem rendelkezett – a jegybanktörvényben egyébként szakmai előfeltételként szabott – „kiemelkedő elméleti és gyakorlati ismeretekkel monetáris, pénzügyi vagy hitelintézeti tevékenységgel”, és a makroközgazdászok körében is ismeretlen volt a neve. Ellenben személye fontos kapcsolatot jelentett férje, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László és az MNB élén álló Matolcsy György között (akiknek a viszonya 2023-ra már távolról sem nevezhető felhőtlennek).

Búza Évát az Mfor pénzpiaci forrásai egybehangzóan Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez közelálló emberként jellemezték. Ahogy arról a fideszes gazdaságpolitikusok belháborújáról szóló cikkünkben is írtunk, Nagy Márton 2020 előtt „amolyan üdvöskeként a jegybank alelnökeként csillogtathatta kivételes képességeit, szaktudását, szinte ő vitte az MNB monetáris politikáját”, azonban ekkor számára hidegzuhany-szerűen távozni kényszerült posztjáról, és innentől datálható Matolcsy György és a mára Orbán Viktor bizalmasává avanzsált Nagy Márton hidegháborúja.

Arról egyenlőre nem tudni, hogy ki lesz Búza Éva után a Garantiqa Hitelgarancia vezetője. A szakember egyébként a Bankszövetségen publikált rövid életrajza szerint jogászként végzett, az egykori Kvantum Investment Bank Rt., majd a Magyar Fejlesztési Bank vezető jogtanácsosa lett. 2004 és 2010 között a MÁV Zrt.-nél töltött be különböző vezető tisztségeket, 2010-ben pedig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese, 2015-től a társaság vezérigazgatója. Idén március 15-én Búza a Gazdaságfejlesztési Minisztérium ünnepségén Nagy Márton miniszter kezéből vehette át a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozata kitüntetést.

Április 6-án egyébként a másik, szintén 2017-ben megválasztott tanácstag, Kocziczky György hatéves mandátuma is lejár. A Bloomberg információi szerint helyére az a Kovács Zoltán kerülhet, aki 2014–2016 között volt a Magyar Posta elnökségének a tagja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!