Parragh: Az igazi kockázat nem az, hogy utolérjük-e Ausztriát, hanem hogy mikor ér utol minket Románia

2023. március 9. – 10:37

Parragh: Az igazi kockázat nem az, hogy utolérjük-e Ausztriát, hanem hogy mikor ér utol minket Románia
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mond az MKIK évnyitó gazdaságpolitikai fórumán. Balról Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar cégeket érő kihívásokról, a visszatartott EU-s pénzekről és Ukrajnáról is beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évnyitó rendezvényén Parragh László, a szervezet elnöke.

Szerinte sok nehézség van most a hazai vállalkozások életében. Úgy véli, Brüsszel rákényszeríti a geopolitikai érdekei által vezérelt akaratát az egyes tagállamokra. Az inflációról azt mondta, az iparkamara 2017-től jelezte, hogy komoly inflációs veszély van, és kb. akkortól az alapanyag- és nyersanyagárak is emelkedésnek indultak. A forintárfolyam volatilitása (ingadozása, változékonysága) is komoly gondot okoz sok vállalatnak.

Szerinte unortodox gazdaságpolitikát csinálhat egy ország, de unortodox monetáris politikát már kevésbé – szúrt oda a kormányt bíráló Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Banknak. A jegybank viszont szerinte tagadta, hogy veszély lenne, és túlfűtötték a gazdaságot – mondta Parragh. Az igazi kockázat szerinte nem az, hogy utolérjük-e Ausztriát, hanem hogy mikor ér utol minket Románia, vagy hogy látjuk-e még Csehország hátát.

A nagyon magas, 18 százalék feletti kamatok szűkülő lehetőségeket jelentenek a vállalatoknak, csökkennek a beruházások, csökken a fogyasztás. A gazdasági szereplők jelenleg azt érzékelik, hogy a gazdasági növekedés monetáris visszafogása zajlik (a magas kamatokkal). Látni az építőipar lassulását, a negatív külkereskedelmi mérleget.

Finom kritikát kapott a keleti nyitás is. Parragh szerint az iparkamara támogatja a közép-ázsiai beruházásokat, de „felhívjuk miniszterelnök úr figyelmét, hogy vannak kulturális különbségek”. Egy közép-ázsiai céggel más bizalmi viszonyok alakulnak ki, mint például a német cégekkel.

Folyamatosan „veszít” a munkaerőpiac is Parragh szerint. Változtatni kell a munkaerő-kínálaton, ennek elsődleges forrása a képzés, de elsősorban ma már nem a szakképzés, hanem a felnőttképzés.

Az EU-s források visszatartását „aggódva nézi” az iparkamara. Az Európai Bizottság szerinte politika zsarolásra használja a pénzek visszatartását. Ez akadályozza a beruházásokat és a fejlesztéseket. Aggódva nézi Parragh azt is, hogy Ukrajna újjáépítése előbb vagy utóbb el fog kezdődni, és azok a források, amiket eddig fejlesztésre költött az EU, az majd lehet, hogy nem ide jön, hanem Ukrajnába megy – vezette le.

Az MKIK elnöke szerint a magyar gazdaságnak elemi érdeke, hogy béke legyen Ukrajnában, és megerősítette, hogy a kormány és az iparkamara között erős szövetség van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!