Gyűlöletellenes csoportoknak adományoz 150 millió dollárt a Kanye West-cipők eladásaiból az Adidas

2024. március 14. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az Adidas több mint 150 millió dollárt (54,4 milliárd forint) adományozott vagy tervez felajánlani a Yeezy cipők tavalyi eladásából olyan csoportoknak, amelyek a gyűlölet és az antiszemitizmus ellen küzdenek – írja az MTI.

A német gyártó raktáraiban 1,3 milliárd dollár (435 milliárd forint) értékben állnak a népszerű Yeezy tornacipők, miután az Adidas 2022 októberében, kilencévnyi együttműködés után felbontotta a partneri megállapodását Kanye Westtel (újabban inkább Ye), mert az amerikai rapper folyamatosan antiszemita megjegyzéseket tett a közösségi oldalain, ami egy idő után már az Adidasnak is vállalhatatlan volt. Pedig a sportszergyártó korábban jelentős, több száz millió eurós bevételeket ért el Kanye West sajátmárkás, Yeezy nevű ruháinak és cipőinek a forgalmazásával.

Sőt, a világ második legnagyobb sportszergyártója és az énekes együttműködése a divatvilág egyik legjövedelmezőbb üzlete volt, a 2014 óta forgalmazott Yeezy edzőcipők hatalmas sikert arattak, és hozzájárultak ahhoz, hogy Westből milliárdos legyen.

Az Adidas tavaly úgy döntött, hogy a megmaradt cipők egy részét értékesíti – két kiadást tavaly, egy másikat pedig február végén dobott piacra – és a bevétel egy részét gyűlöletellenes csoportoknak adományozza. Mint februárban írtuk, a cég beszerzési áron próbált megszabadulni a készleten maradt Kanye West-cipőktől.

A vállalat már juttatott adományokat a Rágalmazásellenes Ligának és a Philonise & Keeta Floyd Institute for Social Change szervezetnek, amelyet Philonise Floyd, a néhai George Floyd testvére vezet.

Az Adidas a Yeezy-készletek eladásából 750 millió euró (276 milliárd forint) bevételt ért el tavaly, és nyeresége is jelentősen nőtt a bevétel csökkenése ellenére. A cipőmárkából származó bevétel azonban még 1,2 milliárd euró (442 milliárd forint) volt a 2022-es évben, a partneri együttműködés megszakítása előtt.

A Yeezy cipők eladásából tavaly 300 millió eurós (92 milliárd forint) nyeresége keletkezett a cégnek, ebből állításunk szerint 152 millió dollárt (55,2 milliárd dollár) adományoztak vagy terveznek felajánlani a gyűlölet és az antiszemitizmus ellen küzdő szervezeteknek.

bben az évben az Adidas arra számít, körülbelül 250 millió eurós forgalmat ér majd el a Yeezy cipők maradékának eladásaiból.

„A 2023-as év messze nem elég jól, de mégis jobban zárult, mint amire az év elején számítottam” – mondta Bjorn Gulden vezérigazgató, aki tavaly vette át a vezetői posztot a cégnél.

Hogy Kanye West micsoda fondorlatos módon írta ki magát a szórakoztatóiparból, azt ebben a cikkben veséztük ki részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!